Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Revírní bratrskou pokladnu, zdravotní pojišťovnu (RBP), jenž proběhl v rámci preventivně vzdělávacího programu Nemoc nemá moc, který RBP zahájila letos v září. Projekt se zaměřil na osvětu v oblasti očkování dětí od narození do 18 let.

Průzkum se zaměřil na obeznámenost rodičů dětí do 18 let s tematikou očkování. Zúčastnilo se jej 507 respondentů. Vyplynulo z něj, že úplnou jistotu o tom, která očkování musejí tuzemské děti podstoupit, má jen 23 procent rodičů. Zatímco v Praze a středních Čechách zná povinná očkování 31,4 procent rodičů, na Moravě je to 22,7 procenta.

Na ochranu zdraví svých potomků však rodiče nezapomínají a nechávají děti očkovat i nad rámec toho, co jim ukládá zákon. „Ukázalo se například, že 57 procent rodičů nechalo děti očkovat i proti nemocem, proti kterým vakcinace povinná není, a dalších 22 procent to zvažuje. Nepovinná očkování například proti rotavirům, pneumokokům nebo hepatitidě typu A lékaři doporučují jako nejúčinnější prevenci," vysvětlil Lubomír Káňa, ředitel RBP.

Ačkoliv veřejnost téma očkování v poslední době vnímá velmi citlivě, průzkum ukázal, že vážné obavy z něj má zhruba necelá pětina rodičů dětí do 18 let. Mírně vyšší obavy panují u rodičů na Moravě, kde se jedná o 24 procent. V Praze a středních Čechách se očkování obává necelá pětina rodičů.

Nemoc nemá moc„Nemoc nemá moc" je projekt Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny, který má za cíl seznámit rodiče a jejich děti s očkováním. Informuje rodiče o pravidelném povinném a také doporučeném očkování a vysvětluje, v čem spočívá jeho význam.