Dvacetiletá slonice Vishesh rodila celkem třikrát, první dvě mláďata ale nežijí. První se narodilo v roce 2011 a uhynulo po šesti týdnech na celkovou sepsi organismu. Druhé přišlo na svět v únoru 2014 a žilo téměř dva roky. Jelikož ale nepilo mateřské mléko, bylo náchylné k nejrůznějším onemocněním. Uhynulo na obávaný sloní herpes.

„Situace je relativně stabilní, žádné překotné změny se zatím neudály. Slůně je u mámy,“ shrnula v pondělí odpoledne situaci tisková mluvčí zoo Šárka Nováková.

Na skok ještě k porodu

Samice Vishesh žije v tzv. chráněném chovu. Mezi zvířetem a chovateli je vždy z bezpečnostních důvodů bariéra. Při samotném porodu ošetřovatelé a zooložka přihlíželi v zázemí pavilonu prostřednictvím kamer, aby slonici nerušili.

Slonice Vishesh s mládětem.
DOBRÉ ZPRÁVY ZE ZOO: „Čerstvé“ sloní mládě je samec a už saje mléko!

Samice začala být v noci nervózní. Okolo sobotní třetí hodiny ranní chovatelé vydedukovali, že nastává porod. Mládě se narodilo tři minuty před jedenáctou hodinou dopoledne. Po pár minutách se postavilo na nohy. „Stává se, že slůněti, než se postaví na nohy, to může klouzat, nohy má slabé a neví, co má vlastně s tělem dělat. Pro tento případ byly připravené piliny a písek, který se případně slůněti podhodí pod nohy, abychom mu vstávání ulehčili,“ popisuje Šárka Nováková.

Pomáhat mu může i samice. Když se těžko dostává z plodových obalů, snaží se ho sloní máma postavit na nohy, nakopává ho. Z našeho pohledu to může působit až drasticky, ale je to přirozené a nezbytné k přežití.

Dvě hodiny po porodu vyšla z těla slonice i placenta a samice se během odpoledne stále dočišťovala. Samotné místo porodu pak chovatelé uklízeli až po několika hodinách.

„Ukazuje se, že předchozí dva porody slonice Vishesh měly smysl. Mnohému se naučila a z nezkušené, až agresivní samice u prvního mláděte, se stala starostlivou a pečující matkou,“ chválí Vishesh zooložka Jana Pluháčková.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Máte problémy s odletem do Prahy?

Matka dřeviny a trávu, mládě mateřské mléko

Největší podíl potravy novopečené sloní mámy tvoří větve s listím, seno, čerstvá tráva, případně zelenina a speciální granule na dokrmení. Slůně si bude prvních pár týdnů až měsíců pochutnávat pouze na mateřském mléku.

„Mládě se snaží pít mateřské mléko permanentně, neumíme ale jednoznačně říct, kdy zrovna pije a kdy se jen tak přisává, ale viděli jsme určitě, že polyká,“ popisuje zooložka Jana Pluháčková.

Šance na přežití mláděte díky tomu, že se napilo prvního mléka, mleziva, se zvyšují. „Posiluje se imunitní systém, ale nebezpečí herpes viru, tedy největší možné nákazy a následného uhynutí, existuje stále i u těchto mláďat,“ říká zooložka Jana Pluháčková.

Pro zajímavost – šestiletá Rashmi si od své matky stále ještě „přicucává“ mateřské mléko. „A my ji v tom nebráníme. Jednak se upevňuje vazba mezi matkou a mládětem a také ji chrání před zmíněným herpes virem,“ říká tisková mluvčí.

Martin Adámek.
O jiném úhlu pohledu. Toho ze tmy. Nevidomý střelec se za bílou hůl nestydí

Co s chobotem?

Docela záhy se ale slůňata začínají zajímat o potravu dospělých. Nekonzumují ji, spíše jí manipulují a trénují svůj chobot. „Používání a koordinace chobotu je pro slůňata něco nového, ze začátku jim totiž překáží. Tak jakO se malé děti učí chodit, slůňata se učí manévrovat s chobotem. Uchopují větvičky a další drobné kousky, které má samice k dispozici, je pro ně dokonalý trénink,“ vysvětluje Šárka Nováková. Na oba slony budou chovatelé stále dohlížet i v noci, aby v případě nenadálých komplikací mohli zasáhnout.

Zatímco návštěvníci obcházeli pro veřejnost stále uzavřený pavilon slonů a snažili se slůně zahlédnout, zaslechla jsem polštinu. Rodina Przalových z Bielsko-Biale přijela do ostravské zoo na jednodenní výlet. „Slyšeli jsme o ostravské zahradě, jak je hezká, tak jsme si k vám udělali k výlet. O tom, že se narodil slon, nevíme, to je pro nás novinka! Škoda, že ho nemůžeme vidět! Tak snad příště!“

Festival elektronické hudby Beats for love v Dolní oblasti Vítkovice, 8. července 2017.
OBRAZEM: Finále Beats For Love v Ostravě