Opravdová špička mezi českými výtvarnými umělci se sjela v tomto týdnu do Ostravy. Přilákalo ji sympozium Smalt Art tedy jedinečná příležitost zkusit si netradiční techniku práce s velkoformátovým plechem a několika barvami, které se pak na hotovém díle vypálí. Kurátorkou sympozia je výtvarnice Ivana Štenclová.

„Jsem ráda, že se na této akci můžu podílet. Pozvala jsem lidi, kterých si velmi vážím a které jsem vybírala podle jejich díla. Každý tady dělá to, co je mu blízké, neměli jsme žádné pevné zadání. Vznikají tak různé formáty obrazů a letos i několik trojrozměrných objektů. Výtvarníkům se v Ostravě líbí, oceňují, že už není černá, ale takříkajíc barevná jako ty naše smalty," konstatovala Ivana Štenclová.

Smalt Art. Do průmyslového objektu smaltovny Vítkovice Power Engineering se opět sjeli umělci z celé republiky.Sympoziu Smalt Art vdechl před lety život šéf strojírenských Vítkovic a známý mecenáš umění Jan Světlík. Ten považuje letošní ročník akce za netradiční a tak trochu zvláštní.

„Vnímám to tak ze dvou důvodů. Jednak jsme pronikli do světa módy tím, že přijela paní Blanka Matragi, která dělá trojrozměrné objekty připomínající její návrhy šatů. Druhou odbočku jsme letos udělali do street artu, protože Jan Kaláb namaluje v rámci sympozia dvě fasády našich domů jednoho v Ruské ulici a druhého v Dolní oblasti Vítkovic," přiblížil Jan Světlík.

Účastníci sympozia vstoupili už v úterý do provozu smaltovny, kde se odehrává tvůrčí proces ve zvláštní atmosféře míchající uměleckou tvorbu s řemeslnou zručností dělníků a techniků. Včera už měli většinu prací hotovou, finalizovat je budou během víkendu. Na dvě stovky výsledných děl budou k vidění 1. května během dne otevřených dveří ve Vítkovicích.

„Je to pro mě zajímavá zkušenost, musím říct, že mě to baví. Maluju klasicky štětcem, který jsem v rukou nedržel snad desítky let. Na druhé straně jsem nechtěl jít do trojrozměrného díla, kterých dělám dost," vyjádřil se sochař Pavel Opočenský, jeden z účastníků letošního Smalt Artu.

Výtvarníci Smalt Artu 2012

Jan Hendrych, Jan Kaláb, Vladimíra Klumparová, Milan Kunc, Alena Kupčíková, Martin Kuriš, Petr Nikl, Pavel Opočenský, Antonín Střížek, Jakub Špaňhel, Lubomír Typlt, Markéta Urbanová a Blanka Matragi.

Jak vzniká „plechové umělecké dílo"?

Na předem otryskaný surový plech se nanese bílá nebo černá vrstva smaltu. Výtvarníci pak mají k dispozici škálu deseti barev, které nanášejí na plech různými technikami, variabilita je veliká. „Hotové dílo pak jde do pece, kde se při teplotě přes osm set stupňů Celsia vypálí. Tón barev se pak trochu změní, ale zase se dá říct, že tím pádem tady tvoří nejen umělec, ale i příroda," říká kurátorka sympozia Smalt Art Ivana Štenclová.

Abstrakce zkrášlí vítkovické fasády

STREET ART se letos poprvé stal součástí ostravského sympozia Smalt Art 2012.

STREET ART se letos poprvé stal součástí ostravského sympozia Smalt Art 2012. Mezi účastníky totiž patří třiatřicetiletý Jan Kaláb, který patří je špičkou v „oboru" graffiti. Nejde ale o mladíka, který nelegálně maluje po zdech (i když přiznává, že i tím si prošel), nýbrž o vystudovaného výtvarníka, který své vize znázorňuje tam, kde si jeho umění cení. Se svými abstraktními pracemi se zúčastnil například výstavy Expo v čínské Šanghaji nebo nedávno v brazilském Sao Paulu. V tomto týdnu mění tvář hned dvou fasád ve Vítkovicích. Jednu ,v ulici Ruské u čerpací stanice CNG, už má hotovou (na snímku), druhou bude dělat teď o víkendu. „Jde o dvanáct metrů vysoký dům kousek od plynojemu v Dolní oblasti Vítkovic. Návrh mám hotový, během víkendu to musím zvládnout udělat, aby bylo dílo hotové do dne otevřených dveří," říká Jan Kaláb.

Jedinečná událost Dolní oblast Vítkovic v novém kabátě se otevírá veřejnosti

První květnový den bude v Ostravě ve znamení průmyslové tradice, umění, architektury a nejmodernějších strojírenských technologií. Své brány totiž otevře strojírenský holding Vítkovice Machinery Group a přístupné budou také celé Dolní Vítkovice. „Ačkoli se den otevřených dveří Vítkovic nekoná poprvé, letos mnohá prvenství má. Poprvé se například lidé budou moci podívat na dokončovaný plynojem v Dolní oblasti Vítkovic. Poprvé jsou k dispozici vyjížďky výtahem na vysokou pec číslo 1. A poprvé se lidé dostanou do úplně nové haly Vítkovice Hammering, která je nejmodernější rychlokovárnou ve střední a východní Evropě," láká šéf strojírenských Vítkovic Jan Světlík. Výrobní vítkovické provozy a smaltovna s díly Smalt Artu budou 1. května přístupné od 8 do 14 hodin, Dolní oblast Vítkovic bude přístupná od 8 do 20 hodin. Parkování je možné v areálu Dolu Hlubina u ulice Místecké.

Další podrobnosti o dni otevřených dveří ve Vítkovicích najdete v pondělní speciální šestnáctistránkové příloze Deníku.