Na sněhu to klouzalo, záchranáři měli napilnoVytrvalé sněžení, které zasáhlo Moravskoslezský kraj od úterního večera, bylo příčinou také zvýšené počtu zranění v našem kraji. Jak informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje (ZZS) Lukáš Humpl, posádky záchranářů tak vyjížděly v průběhu středy na různých místech regionu k půl druhé desítce těchto událostí.
„Záchranáři ošetřovali dosud devět žen a čtyři muže. Všichni utrpěli poranění, když se pohybovali venku. Přitom upadli na zasněžených chodnících či cestách. Převažovala přitom zranění horních a dolních končetin, nejčastěji v oblasti kloubů," upřesnil Lukáš Humpl.
Jak dodal, všichni pacienti byli při vědomí a jejich postižení se nejčastěji jevila jako středně těžká. Po ošetření je týmy ZZS transportovaly do spádových zdravotnických zařízení.

"Měli jsme v noci veškerou techniku i nasmlouvané radlice," řekla ve středu ráno mluvčí správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Sněžilo v celém kraji, nejvíce sněhu, až 20 centimetrů, podle mluvčí napadlo na novojičínské straně Beskyd.

Od úterního večera až do odvolání je pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem opět uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Vede kolem přehrady Šance s pitnou vodou, takže se tam nesmí solit a těžká vozidla v kopcích mají problémy i při slabé sněhové vrstvě.

Situace v Ostravě

Sněhová nadílka v Ostravě, únor 2017.Zdroj: Deník/Pavel SonnekV Ostravě poprvé v letošní zimě povolali posily z dodavatelských firem.

"K mrazivému počasí se přidalo také husté sněžení. Místy na území Ostravy napadlo až dvacet centimetrů sněhu. K sedmnácti sypačům Ostravských komunikací tak byly letos poprvé povolány také posily. S pluhováním navíc pomáhá dvanáct traktorů a šest nákladních vozidel," uvedl k situaci už v úterý večer mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř.

Jak dodal ve středu ráno, s nočním sněžením si sypače Ostravských komunikací, i za pomoci posil, poradily bez větších komplikací.

"Po osmé hodině ranní však začalo opět hustě sněžit a technika se tak bezodkladně vrátila do terénu. V tuto chvíli je venku všech sedmnáct sypačů, k chemickému ošetření silnic a pluhování vyrazily sypače krátce před devátou hodinou ranní. Je předpoklad, že sněžit bude celé dopoledne, proto po celou dobu zůstane technika v terénu," doplnil Maléř s tím, že během noci bylo spotřebováno více než 150 tun soli a 60 000 litrů solanky. Spolu se sedmnácti sypači Ostravských komunikací pomáhalo s pluhováním dvanáct traktorů a šest nákladních vozidel.

V Ostravě pomáhají při odklízení sněhu i odsouzenci, kterým byly uloženy alternativní tresty K odklízení sněhu pomáhají Technickým službám Moravské Ostravy a Přívozu nejen tři desítky pracovníků veřejně prospěšných prací, ale také 5 odsouzenců, kterým byly uloženy alternativní tresty. „Když teď hodně nasněžilo, odklízejí sníh hlavně z chodníků, přechodů pro chodce, zastávek městské hromadné dopravy. Kromě už zmíněných pracovníků provádějí úklid sněhu samozřejmě i kmenoví pracovníci Technických služeb," uvedla mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková. V ulicích jsou i sypače, sněžné frézy, nakladače, malé traktory a další technika..

Na silnicích v současné době leží vrstva rozsoleného, rozbředlého sněhu. Cesty jsou však s opatrností sjízdné a žádné komplikace nehlásí ani dopravní podnik.

MHD v Ostravě

Sněžení nepoznamenalo do 11 hodin ani ostravskou MHD. Nástupiště ale čety odklízejí o sto šest. Na vydatné sněžení reaguje ostravský dopravní podnik (DPO) v rámci potřeb.

„Všichni lidé, kteří mají na starost odklízení nástupišť či třeba tramvajové trati jsou v plné zbroji a situaci řeší," sdělil mluvčí DPO Miroslav Albrecht. Dochází pochopitelně také ke zpomalování dopravy na silnicích, a tedy i k drobným zpožděním trolejbusů a autobusů, o nic vážného ale podle Albrechta nejde. Přesto cestující prosí o trpělivost a shovívavost. 

Čerstvá sněhová nadílka v Novém Jičíně, únor 2017.Zdroj: Archiv DeníkuNový Jičín: v ulicích je veškerá technikaTechnické služby v ulicích Nového Jičína a jeho místních částech uklízí sněhovou nadílku od úterního večera. „Po celou noc fungovala mimořádná služba. Od 18 hodin byl v terénu pluh a sypač soli, 19,30 hodin byli osloveni smluvní partneři s traktory, kteří zajišťují úklid místních částí Bludovice, Žilina, Straník, Kojetín," sdělila Deníku mluvčí radnice Marie Machková. Ve tři hodiny ráno se připojilo dalších šest vozidel, pluhů a sypačů a před sedmou se v ulicích objevila další technika a čtyři ruční frézy na chodníky. Aktuálně je v ulicích devět vozů – sypače a pluhy a veškerá ruční technika," řekla dále mluvčí.

Menší komplikace nastaly v ulici Tyršova, kde praskl vodovod a voda zaplavila chodník vedoucí kolem zámeckého parku. Závadu odstraňují pracovníci SmVaK.

Sníh se už podepsal i na řadě nehod

Husté sněžení se ve středu podepsalo na zvýšeném počtu dopravním nehod v moravskoslezské metropoli. Většinou se jednalo o drobnější havárie bez zranění. Policisté řešili i hromadné nehody. Jedna z nich se stala v ulici Rudné v Ostravě-Vítkovicích, kde před křižovatkou s ulicí Lidickou havarovala čtyři vozidla. Vše se obešlo bez zranění. Dopravu řídila policie.

Problémy způsobila i nehoda nákladního a osobního vozu na kruhovém objezdu v ulici Slovenské v Ostravě-Přívoze. K další nehodě na kruhovém objezdu došlo v ulici Opavské u nákupního centra Globus v Ostravě-Plesné. Střetla se zde dvě osobní auta. Nehoda byla bez zranění, zkomplikovala však dopravu. Příčinou havárii bylo vesměs nedodržení bezpečné vzdálenosti a následné nedobrzdění.

"Celkem ke 12 dopravním nehodám vyjížděli jen během středečního rána a dopoledne profesionální hasiči do všech koutů kraje, kde obvykle hustě sněžilo," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela s tím, že u některých událostí vydatně vypomáhaly i jednotky dobrovolných hasičů. "Šlo především o vyprošťování či odtahování nákladních či dodávkových vozidel z příkopů, svodidel a závějí, nehody se většinou obešly bez zranění," doplnil Kůdela.

Například v Heřmanicích u Oder, v místní části Véska (okres Nový Jičín), skončil v příkopu linkový autobus s několika cestujícími. Levé kolo autobusu zůstalo ve vzduchu.

"Při příjezdu hasičů již byli cestující ze silnice, spojující obec Vlkovice a část Véska, pryč. Silnici musel prosypat štěrkem přivolaný sypač. Před úspěšným vyproštěním autobusu z příkopu plného sněhu a v ostré zatáčce museli hasiči odstranit pomocí motorové pily dřevěný kůl ohradníku," komentoval zásah mluvčí hasičů.

Ve Velké Polomi (okres Ostrava-město), skončila v příkopu dodávka poté, co přerazila dřevěný sloup s telefonními kabely.

Dopravní nehoda, středa 1. února, Oborná.Zdroj: Hasiči MSK

V obci Oborná (okres Bruntál) blokoval silnici kamion s přívěsem, který po jízdě z kopce zůstal zalomený ve svodidlech a s proraženou palivovou nádrží.  Na silnici do sněhu vyteklo odhadem 100 litrů nafty, hasiči na ni použili sorbent a i se sněhem znečištěnou vrstvu uklidili. Zbytek z útrob nádrže přečerpali do náhradních nádob a kamion odtáhli do Nových Heřminov, kde vyčerpali z nádrže i zbytek nafty - snímky z nehod naleznete v přiložené fotogalerii.

Na sněhu jel rychle a narazil do protijedoucího autaNa silnicích Karvinska je i přes vydatné sněžení v nočních a dopoledních hodinách klid. Dopravní policisté během dopoledne vyjížděli pouze k jedné vážnější nehodě. Ta se stala na spojnici Havířova-Šumbarku a Petřvaldu. Čtyřiadvacetiletý řidič Fordu Fusion tam na zasněžené vozovce v ulici U Vodárny nezvládl řízení a srazil se s vozem Citroen Xsara. „Řidič nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky, přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozem. Řidič fordu byl lehce zraněn a odvezen k ošetření do nemocnice," uvedla mluvčí policie Zlatuše Viačková. 

Na Bruntálsku a Krnovsku si se sněhem poradili

Vytrvalé ranní sněžení na Bruntálsku sice přidalo práci silničářům, ale nebylo to nic, co by nezvládli. Dopoledne sice byly problémy na Vrbensku a u Bruntálu ve stoupání u Oborné, kde dopoledne zablokoval dopravu kamion. V poledne už byly silnice s potřebnou mírou opatrnosti sjízdné.

I Technické služby Bruntál si se sněhovou nadílkou poradily. „Jsme v terénu už od čtyř hodin od rána, postupujeme podle operačního plánu a údržba postupuje, tak jak má," řekl jednatel Technických služeb Bruntál Václav Frgal.

„Jakmile protáhneme hlavní tahy, tak dochází k dočišťování na křižovatkách, přechodech pro chodce, autobusových zastávkách, nádraží a podobně," dodal Václav Frgal. Vedle zaměstnanců Technických služeb se na úklidu podílelo o šestnáct lidí z úřadu práce na veřejně prospěšné práce.

I v Krnově mají pracovníci Technických služeb za sebou náročnou noční službu. Protože sníh přibýval jen pozvolna, dokázali zajistit průjezdnost všech ulic i schůdnost chodníků. „Zatím o žádných větších problémech se sněhem nevím. Na odboru správy majetku města zatím nebyly nahlášeny žádné škody způsobené sněhovou nadílkou," uvedla mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Na Jesenicku a Šumpersku je v terénu veškerá technika silničářů, kterým se zatím daří udržet všechny komunikace sjízdné, řidiči by si ale měli dávat pozor a jezdit opatrně.Další informace o situaci v Česku najdete zde.

Přečtěte si také: Ptačí chřipka v kraji: Uhynuly další labutě, v obcích sepisují počty drůbeže

Mohlo by vás zajímat: Když mrzne, berou hrobníci do ruky i bourací kladivo