Nejpřísnější trest dostal hlavní organizátor Emil Podhorný (47 let) z Ostravy. Ve vězení by měl strávit devět let.

Další tři muži, kteří pro něj pracovali, dostali od pěti a půl do šesti let. Odsouzena byla i firma, která poskytovala ekonomické zázemí. O rozsáhlosti případu svědčí fakt, že jen samotné vyhlášení rozsudku, které si všichni přítomní museli vyslechnout vestoje, trvalo více než hodinu.

Z Itálie

Skupina k nám od října 2011 do února 2014 dovážela z Itálie přes rakouský mezisklad tabákový odpad a tabákové listy nepodléhající dani. Obžalovaní pak na různých místech Moravskoslezského kraje tabák zpracovávali a balili.

„Prováděli to v garáži v Ostravě-Michálkovicích a v rodinném domku v Raškovicích u Frýdku-Místku. Zabalené tabákové výrobky nelegálně bez odvedení spotřební daně prodávali. Z části to bylo v trafikách provozovaných firmou pana Podhorného, z části je pan Podhorný dovážel jednotlivým odběratelům. Nejednalo se ale o koncové spotřebitele, jednalo se o provozovatele sítě trafik, velkoskladů a podobně," uvedl státní zástupce Michal Togner.

Organizátor

Hlavní postavou byl podle žalobce Podhorný. U Italů pod cizím jménem a hlavičkou nic netušící společnosti objednával tabákové listy a tabákový odpad. Pod kontrolou měl i další činnosti.

„Celou trestnou činnost řídil pan Podhorný, který najal další osoby. Staral se také o distribuční kanály," řekl Togner.

Tabák z Itálie končil v rakouském meziskladu u hranic s Českou republikou. Odtud putoval do Moravskoslezské­ho kraje.

Přepravu z Itálie do Rakouska zajišťovali najatí dopravci z Estonska, Rakouska, Chorvatska a Maďarska. „Ti tabák naložili v Itálii a dopravili do Rakouska. Skladování tabákové suroviny nepodléhalo žádné ohlašovací povinnosti ani u nás ani v Rakousku. Sklad byl ve staré cihelně. Obžalovaní pak zajeli do Rakouska dodávkou a dovezli potřebné množství tabáku k nám," doplnil Togner.

Nelegálně distribuované tabákové výrobky neměly podle Tognera velkou kvalitu. „Tabák byl určen pro odběratele, pro které není rozhodující kvalita, ale množství a cena. Tabák se prodával za cenu nedosahující ani pětiny běžné ceny zdaněných tabákových výrobků v trafice," řekl Togner.

Celní razie

Gang při koordinované akci rozprášila celní zásahová jednotka v únoru 2014. Jedno ze zatčení proběhlo v centru Ostravy. Předcházela mu divoká honička, při které celníci ve třech vozidlech v civilním provedení pronásledovali automobil BMW. Jeho osádku zadrželi a vůz nechali odtáhnout.

O několik dnů později celníci oficiálně oznámili odhalení a zatčení skupiny. V té chvíli ještě sami netušili, o jak rozsáhlý případ se jedná.

„Odhalili jsme zločineckou skupinu z Moravskoslezského kraje, která k nám z jiných členských států Evropské unie poměrně sofistikovaným způsobem minimálně rok dopravovala surové tabákové listy nebo tabákový odpad. Ten svým charakterem nepodléhal spotřební dani. Skupina jej následně na několika místech Moravskoslezského kraje zpracovávala – řezala jej, sušila a fermentovala. Takto jej upravila do podoby řezaného tabáku určeného ke kouření a distribuovala ho na černý trh v České republice," uvedli celníci s tím, že stát přišel o více než čtrnáct milionů korun. Až další vyšetřování ukázalo, že gang fungoval podstatně delší dobu a škoda se vyšplhala na 113 milionů korun.

Trest pro firmu

Podhorný výrobky distribuoval prostřednictvím firmy Expand services, jejímž byl jediným společníkem a jednatelem. Tabákové výrobky končily v hernách, barech, restauracích, trafikách a dalších podnicích, které tato společnost provozovala. Z Expand services také přicházela podpora na „tabákové" podnikání v podobě zajištění přepravních vozidel, telefonu a dalšího servisu. Proto státní zástupce kromě čtyř mužů zažaloval také Expand services. Soud v jejím případě rozhodl o částečném propadnutí majetku – mimo jiné hotovosti výši necelých půl milionu korun a vozidla BMW. Soud také společnosti uložil finanční trest ve výši 150 tisíc korun.

O peníze a majetek v řádech milionů korun přišel také samotný Podhorný. Ten podle žalobce neobchodoval jen s italským tabákem. Při domovních prohlídkách celníci zajistili stovky litrů neoznačeného alkoholu, které měl Podhorný přelévat do již použitých láhví renomovaných výrobců. Alkohol končil v síti heren a barů Expand services. U Podhorného se našly také neokolkované cigarety.

Rozsudek si ve středu vyslechl pouze jeden z obžalovaných. Zbylí se omluvili. Podhorný, který je jako jediný ve vazbě, požádal o jednání v nepřítomnosti. Verdikt není pravomocný.