Levné ponožky, ovoce a zeleninu, sýry či uzenářské výrobky nabízejí prodejci ve stáncích na Masarykově náměstí. Někteří Ostravané jejich nabídku vítají, jiným nevzhledné stánky vadí. Na stranu odpůrců se staví i obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Ten našel recept, jak zarazit prodej na pozemku po zbourané květinové síni. Stánky zablokoval obřími květináči.

„Pozemek po bývalé květinové síni je ve vlastnictví města, které jej pronajalo soukromé osobě. Na základě kontroly našeho úřadu ale bylo zjištěno, že je pozemek pronajímán v rozporu se smlouvou dalším osobám," uvedla mluvčí centrálního obvodu Jana Pondělíčková.

Související článek: Centrum ztrácí lesk i návštěvníky. Jaká je strategie či vize vedení obvodu?

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu proto požádala radu města, aby smlouvu vypověděla a ta žádost obvodu akceptovala. „Výpovědní lhůta už vypršela, ale k odstranění stánků nedošlo. Proto jsme požádali radu města o to, aby nám povolila umístit květináče na jejich pozemek v ulici Dlouhé a Zámecké, což rada odsouhlasila," dodala mluvčí Pondělíčková.

Květináče blokují od tohoto týdne stánky na pozemku po bývalé květinové síni. Stánkaři, kteří prodávají o kousek dál, se obávají, kdy obvod začne vytlačovat také je.

Přístup radnice teď s obavami sledují i prodejci v barevných stáncích, které stojí na Masarykově náměstí na úzkém pozemku patřícím soukromému vlastníkovi. A to přesto, že jejich vzhled ani prodávaný sortiment centrální obvod údajně ovlivnit nemůže.

„To, co udělali u květinové síně, není moc fér. Také očekávám, že jednoho dne přijdu do práce a před vymezeným prostorem, na kterém mám stánek, budu mít květináče. Pokud se to stane, tak se holt posunu o dva metry dozadu. Nedá se nic dělat," řekl Deníku majitel stánku s ponožkami a pletenými košíky, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Jeho sousedka, která na Masarykově náměstí prodává látky, se do našeho rozhovoru vložila. Obvod podle ní dělá stánkařům jen samé naschvály. „Neustále kontrolují, jestli náhodou nepřekračujeme vyhrazený prostor, jestli je tady uklizeno a taky si nás fotí. My také nejsme nadšeni z toho, že prodáváme v takových ošklivých stáncích. Rádi bychom měli hezké, dřevěné budky, ale radnice nám to nedovolila," konstatovala stánkařka.

Květináče blokují od tohoto týdne stánky na pozemku po bývalé květinové síni. Stánkaři, kteří prodávají o kousek dál, se obávají, kdy obvod začne vytlačovat také je.

Hned vedle se prodávají maso a uzeniny.

„I v Zábřehu mají hezčí trhy než v centru. Navíc musíme platit nájem za soukromý pozemek, na kterém prodáváme, ale také poplatky městu, protože to je součást veřejného prostranství. Jestli nás tady zabarikádují květináči, tak se zkrátka trochu posuneme. Když lidé budou chtít u nás nakoupit, tak si květináč obejdou," vyjádřil se prodejce uzenin, který si rovněž nepřál zveřejnit své jméno.

Oficiální stánky budou stát na Masarykově náměstí v rámci tradičních vánočních trhů. Ty začnou 30. listopadu. „Na náměstí budou umístěny naše dřevěné stánky a bude v nich prodáváno zejména vánoční zboží," dodala k tématu Jana Pondělíčková.

ANKETA: Vadí vám stánky na Masarykově náměstí?

Michal Makay, 24 let, Ostrava:

Ne, já mám obchod tady vedle, takže mně stánky nevadí. Já tady nenakupuji a nepřekáží mi, takhle to řeknu.

Barbora Čecháková, 22 let, Hlučín:

Vánoční trhy jsou v pořádku, ale tady ty stánky mi vadí. Nelíbí se mi, jak tady každý z těch stánkařů pokřikuje.

Antonín Bařák, 70 let, Ostrava:

Nevadí mi. Mohlo by to být pestřejší, co se týká zboží, ale jinak s nimi nemám problém. Něco takového patří k městu.

Monika Ulrichová, 39 let, Ostrava:

Myslím si, že účelově kolem Vánoc to tady na náměstí patří. Vánoční trhy, trhy kolem Velikonoc či zabijačkové trhy to si myslím, že ano, ale určitě by tady takové stánky neměly být nastálo.

Zbyněk Dostál, 45 let, Ostrava:

No, moc s tím nejsem spokojený. Myslíte, že to tady patří? Vizuálně určitě ne. Je to takové hodně pruhované jako vězení.

Ptala se: Markéta Jarmarová