Ministerstvo dopravy společně se Státním fondem dopravní infrastruktury vyzvalo ke zvýšené opatrnosti při nákupu dálničních kupónů na rok 2016. Celní správa v těchto dnech totiž odhalila první padělky dálničních kupónů pro tento rok.

Nové dálniční známky mají oproti kuponům pro rok 2015 výrazně jinou grafickou podobu. Roční kupon má tvar kruhu červené barvy, měsíční je ve tvaru čtverce modré barvy a desetidenní ve tvaru trojúhelníku žluté barvy.

„Posíleny byly i ochranné prvky, aby byla výroba padělků co nejvíce znemožněna. I díky tomu byly první padělky dálničních kuponů odhaleny v porovnání s minulým rokem výrazně dříve. Lidé by měli být při nákupu opatrní zejména tehdy, když jsou jim nabízeny kupony za nižší ceny, protože hrozí riziko, že se nejedná o pravý dálniční kupon," řekl ministr dopravy Dan Ťok, podle kterého jsou dálniční kupony vybaveny nejen rastry a hologramem, stejně jako v minulém roce, ale také prvky viditelnými pouze speciální laserovou tužkou.

Zabavené falešné dálniční kupony obsahují chybu v německém textu na zadní straně, kde je slovo fur místo für.

Zároveň nemají dostatečné ochranné prvky na přední straně. Ceny kuponů pro rok 2016 zůstaly stejné jako loni. Roční kupon pro rok 2016 má platnost od 1. prosince 2015 do 31. ledna 2017 a stojí 1500 korun. Cena měsíčního činí 440 korun a cena desetidenního je 310 korun. Podezření na padělek je nutné hlásit policii.

„V případě, že má motorista na vozidle namísto originálního dálničního kuponu padělek, dopouští se přestupku a vystavuje se tak riziku uložení pokuty za užívání zpoplatněných pozemních komunikací bez řádně uhrazeného časového poplatku ve výši až pět tisíc korun v blokovém řízení nebo až sto tisíc korun ve správním řízení," varuje na svých stránkách ministerstvo dopravy.

V Moravskoslezském kraji se dosud falsifikáty dálničních kuponů nevyskytly. Deníku to řekla mluvčí krajské policie Daniela Vlčková.

„Policie v každém případě doporučuje známky nakupovat pouze u prodejců k tomu určených, kterými jsou například pošty, čerpací stanice a další," uvedla Vlčková. Aktuální seznam míst, včetně poštovních provozoven, lze nalézt na webu Státního fondu dopravní infrastruktury.