Parky, průchody, různá zákoutí a hřiště. Na těchto i dalších místech se nacházely odhozené injekční jehly a stříkačky, které během včerejška v rámci celorepublikové akce Jehla zajistili strážníci.

Do hledání se zapojilo více než 400 strážníků z třiceti měst a obcí. V rámci Moravskoslezského kraje to byli ochránci pořádku z Ostravy, Českého Těšína, Havířova, Karviné a Opavy.

Speed Marathon 2017 v Ostravě.
Policejní razie, o kterou si lidé řekli. Speed marathon zkomplikovalo sněžení

Pro porovnání, vloni se sběru zúčastnilo osm měst z České republiky. Z našeho regionu měla zastoupení pouze Ostrava. Kolik městských policií se přihlásí příští rok, není jasné, pravděpodobně jich ale bude více než letos. „Určitě do toho zase půjdeme," řekl Deníku mluvčí ostravské městské policie Michal Maršo.

Podle informací Deníku není vyloučeno, že se akce Jehla bude konat dokonce dvakrát do roka. Kromě jara se uvažuje také o podzimu. Vše je ale zatím v jednání.

Ostravští strážníci během úterý zajistili 137 jehel a stříkaček. „Nacházely se například v parcích, u zídek nebo v domovních výklencích," uvedl Maršo.

Konopí. Ilustrační foto.
V Ostravě finišují přípravy na Konopex. Jedno z hesel zní: Vypěstuj si svůj dům!

DĚTI

Odhozené věci po narkomanech představují nebezpečí zejména pro děti, se kterými strážníci v rámci besed o možných rizicích diskutují.

„Děti se dozvědí, jaké pomůcky strážníci ke sběru injekčních stříkaček a jehel používají, i jak se mají zachovat v případě, kdy nějaké naleznou. A prevence se vyplácí. Městská policie Ostrava eviduje řadu případů, kdy strážníkům odhozené stříkačky a jehly nahlásily právě děti," uzavřel Maršo.

V rámci Moravskoslezského kraje se nejvíce odhozených jehel a stříkaček nachází v Ostravě, kde jich strážníci ročně zajistí kolem tří tisíc.

Ostravští strážníci budou testovat dva elektromobily.
Městští strážníci v Ostravě testují elektromobily

Počet nalezených jehel a stříkaček v Ostravě

Rok Počet2009   3502
2010   4399
2011   3891
2012   2726
2013   2912
2014   2795
2015   3491*
2016   2722
*V roce 2015 bylo v Pustkovci na jednom místě nalezeno tisíc kusů. Nález pravděpodobně nesouvisel s drogovou problematikou

Trávník na stadionu v Ostravě-Vítkovicích.
Baník si stěžuje na hrací plochu, Vítkovice to neřeší