Celé odpoledne strávili v příjemném prostředí ostravského náměstí a okolí. Ptali se i místních obyvatel, jestli jsou vůbec informováni o tom, že do Ostravy přijela velevážená osoba. Někteří z toho byli velmi překvapeni.

„Nevím o tom, že by tady byl pan prezident. Nějak jsem to neřešila, neboť to první září je samá škola. Na tohle jsem nějak neměla čas,“ omluvně řekla studentka Markéta Frajkovská. Našel se i takový pán, který celou návštěvu sledoval, protože ho to hodně zajímalo. „Ano, to už vím od rána. Informoval jsem se o všem, co všechno v Ostravě bude pan prezident dělat. Byl i na náměstí a od čtyř hodin pak bude mít autogramiádu v Librexu,“ řekl místní prodejce Karel Chalupníček, který byl z návštěvy prezidenta ČR celý nadšený.

Úderem šestnácté hodiny pak začal program, na který studenti čekali především. Byl to příjezd prezidenta České republiky profesora Václava Klause do největšího ostravského knihkupectví Librex. Příjezdem prezidentské limuzíny nastala příjemná atmosféra, která všechny velmi nadchla. Z automobilu pak vystoupil Václav Klaus, který se hned na úvod omlouval za pár minutové zpoždění.

Před budovou pozdravila pana prezidenta manažerka kulturních projektů a také ředitel ostravského knihkupectví Librex. Překvapením pak bylo ještě i doplnění programu a to předání květiny malými žáky. Celá autogramiáda se pak přesunula do prního patra budovy, kde nejenom bylo spousta novinářů, ale také občanů, kteří vyčkávali a radovali se z podpisů od pana profesora Klause. Ten lidem dovolil se s ním průběžně i fotografovat.

„Jsem celá dojatá, protože jsem mohla vidět hlavu státu z takovéto blízkosti. To se hned tak nepodaří,“ dojatě sdělovala Anděla Hrabcová. Více informací naleznete na portálu www.studio-sta.cz, kde je uveřejněna foto a video reportáž.

Radek Vráblík