„Já mám dnes dovolenou, ale nemohla jsem odolat a odběhla jsem ze zahrady podívat se, jestli je to konečně pravda,“ říká starostka Svinova Hana Hauptová. Dlouho odkládaná demolice svinovského plata je snad popátku konečně realitou. Zástupci města totiž v pátek dopoledne předali staveniště firmě OHL ŽS, která má jedenáct týdnů na to, aby zchátralou nefunkční budovu poslala k zemi.

„Jsme rádi, že městský obvod Svinov už nebude muset vykonávat opravu a údržbu svinovského plata. Ty údržby už byly strašně náročné. A kdybychom měli dávat do oprav tolik, kolik by to zasloužilo, tak bychom se nedoplatili,“ konstatovala starostka.

Po předání stavby budou zahájeny přípravné práce na zařízení staveniště, oplocení, záborech pozemků a komunikací a podobně. „Přípravné práce zaberou zhruba deset pracovních dnů, pak by už měly být fyzicky zahájeny demoliční práce. Nepředstavujte si ale, že tady hned přijedou těžké mechanismy. Půjde to postupně, od demontáže ocelových konstrukcí až k těm železobetonovým, kde už se použije klasická těžká technika,“ sdělil zástupce společnosti OHL ŽS.

V minulosti měla tato podivná stavba sloužit jako krytý průchod mezi Svinovskými mosty a vlakovým nádražím. Nikdy však nebyla dostavěna. Krytý prostor využívaly desítky stánkařů, kteří lidem mířícím na nádraží nabízeli své zboží. Ti už plato před časem museli opustit, poslední prodejci ještě zůstávají v prostoru těsně u něj na soukromých pozemcích. Mezi nimi i Emil Inspektor. Uvnitř plata nebo poslední dobou těsně vedle něj prodává už devatenáctým rokem. „Na zbohatnutí to není, ale na přežití jo,“ komentuje své tržby. I on ale v nejbližších dnech bude muset balit, přestěhuje se ale jen o pár desítek metrů vedle. „Řekli nám, že to bude určitě do konce měsíce. Uvidíme, jak to půjde na novém místě,“ řekl Inspektor.

Věříte, že teď už se opravdu nenajde vůbec nic, co demolici plata opozdí? HLASUJTE V ANKETĚ VPRAVO NAHOŘE!

Právě na domluvě se soukromým majitelem pozemků Maxmiliánem Šimkem demolice plata dlouho vázla, až nabrala roční zpoždění. Problémy se ale snad konečně podařilo vyřešit. „Jsme opravdu blízko definitivní domluvě,“ potvrdil Maxmilián Šimek bez bližších podrobností.

Zbouráním plata začne přeměna přednádražního prostoru ve Svinově. Po realizaci první fáze projektu – prodloužení ulice Peterkovy, rekonstrukce kanalizace pod touto ulicí, výstavbě kruhových křižovatek na ulici Bílovecké – bude na jaře příštího roku zahájena druhá fáze, která obsahuje rekonstrukci schodišťových věží, mostů, zastávek a výstavbu nových bezbariérových přístupů k zastávkám. Rekonstrukci tramvajových mostů v příštím roce přitom budou doprovázet velké výluky v městské hromadné dopravě.

Ukončení projektu je naplánováno na září roku 2012.

Revitalizace přednádražního prostoru ve Svinově je společnou akcí města a kraje a přijde na více než 796 milionů korun. Z toho zhruba 613 milionů jsou náklady města, zbývající část Moravskoslezského kraje. „Projekt bude kofinancován z regionálního operačního programu Moravskoslezsko, a to ve výši až 560 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Zdeněk Trejbal. Další více než miliardu korun chce do přednádražního prostoru investovat soukromý developer. Plánuje tu postavit nové třípatrové obchodní molo.

Vše o kauze plata ČTĚTE ZDE!