Jen před pár týdny se v prostorách Slezskoostravského hradu otevřelo Muzeum záhad Arnošta Vašíčka a nedlouho poté mají Ostravané další příležitost nakouknout pod pokličku dosud nepříliš probádaných civilizací.

V zákulisí Dolních Vítkovic (DOV) se navíc o Tajemné Indonésii hovoří jako o dosud nejlepší výstavě, která zde zatím byla k vidění.

Táta fest na Masarykově náměstí v centru Ostravy.
OBRAZEM: Den otců v Ostravě aneb Táta fest? Každý si našel své

„Je to opravdu něco úplně jiného, pestrého, součástí jsou skutečné rituální předměty, nádherné fotografie, imitace lidské vyuzené mumie a vůbec poprvé zde budeme mít také živá zvířata,“ vysvětluje mluvčí DOV Pavlína Copková, na co se mohou návštěvníci těšit.

Ačkoliv zatím není zcela jasno, jaké tvory autor výstavy a známý cestovatel Rudolf Švaříček ve Světě techniky představí, podle informací Deníku by se mohlo jednat o drobné plazy. Zřejmě však nikoliv z dovozu, protože cestovatel sám říká: „Živé zvíře jsem z cest nikdy nepřivezl.“

Co se týče původních předmětů, návštěvníci uvidí mnoho unikátních kousků – zejména z dob, kdy jejich dovoz nebyl natolik složitý –, například rituální totemy, iniciační masky či indonéské kánoe.

Dominantou výstavy je autentická stromová chýše kmene Korowai. Zmíněná mumie horského kmene Dani je jediným předmětem na výstavě, který je ilustrační a nebyl dovezen z Asie.

Výstava už je sice týden a půl přístupná, v plné parádě a se všemi předměty ji ale lidé uvidí až ve středu. Vstupenka na výstavu, která potrvá do konce roku, stojí sto korun, zlevněná pak 70.

K TÉMATU

JAK SE UDÍ MUMIEKdyž náčelník nějakého kmene nebo jeho šaman zemře, je svázán do kozelce a dlouhé měsíce svými lidmi uzen v dýmu, čímž se tělo dokonale vysuší a zůstane zachováno. Mumie navíc díky zavěšení hlavou dolů mají ve tváři děsivě strnulé výrazy. 

Den policie 2017 na Slezskoostravském hradě.
OBRAZEM: Den policie na hradě