Klidnější a tišší město. Taková má být Ostrava od 1. listopadu letošního roku. Městští zastupitelé totiž schválili návrh nové protihlukové vyhlášky, která počítá s výrazným rozšířením doby klidu. Zatímco doteď lidé museli přestat „hlučet" až s úderem dvaadvacáté hodiny, od podzimu se začátek nočního klidu posune už na osmou hodinu večerní a potrvá do šesté hodiny ranní.

„V neděle a o státních svátcích se budou muset občané zdržet činností, které způsobují hluk, dokonce po celý den. To znamená, že nebudou moci používat sekačky na trávu, motorové pily, rozbrušovačky nebo vrtačky. Za rušení bude považována také sportovní střelba ze zbraní, pokud k ní bude docházet v menší vzdálenosti než pět set metrů od nejbližšího obytného domu," upřesňuje mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Hrozba pokuty

Zatímco modely letadel nakonec byly z vyhlášky vyškrtnuty, zákaz bude platit i pro užívání zábavní pyrotechniky. V tomto případě však bude platit výjimka pro Silvestr a Nový rok.

Porušení nové vyhlášky se bude postihovat pokutou až do výše třicet tisíc korun pro fyzické osoby a až do výše dvě stě tisíc korun pro firmy. „Výjimku budou mít průmyslové a zemědělské výroby, pracovníci údržby komunikací a veřejného prostranství, a také pracovníci údržby veřejně prospěšných zařízení. Návrh této obecně závazné vyhlášky vznikl na základě požadavku Sboru starostů," dodala mluvčí města.

Nová vyhláška budí mezi lidmi různorodé reakce. Mnoho Ostravanů se těší na to, že už je večer u televize nebude rušit soused „kutil", kterému dosud nedělalo problém vrtat do zdi i po osmé hodině večerní. Lidé, kteří si svou řemeslnou šikovností přivydělávají, jsou však mírně řečeno rozpačití.

„V dnešní době je pro naši rodinu každá koruna dobrá. Proto jsem chodil odpoledne po práci a také o víkendech pomáhat s přestavbami bytů. Abychom rekonstrukce zvládli co nejrychleji, tak jsme neměli problém pracovat až do desáté hodiny a po celý víkend, včetně neděle. Samozřejmě, že vrtačky, rozbrušovačky nebo pneumatická kladiva přitom byla v plné permanenci. S novou vyhláškou to budeme mít mnohem složitější a práce se potáhnou mnohem déle," posteskl si třicetiletý řemeslník Honza, který nechtěl zveřejnit celé své jméno.

Co říkáte na posunutí času nočního klidu?

Pavel Stein, 49 let, Ostrava:

Noční klid bych nechal tak, jak je, čili od desáté hodiny večer. To je v pořádku. Omezit hluk už v osm mi přijde jako hloupost. Je to strašně brzo. Chápal bych to o víkendech, kdy lidi chtějí odpočívat.

Kateřina Žižková, 21 let, Pražmo:

S klidem během neděle souhlasím. Akorát v sobotu a pátek mi posunutí klidu už na osm hodin přijde nešťastné, protože lidé se večer chtějí bavit.

Jaroslava Zátorská, 62 let, Ostrava:

Myslím si, že opatření nejvíce postihne majitele restaurací a hospod. Změnu by podle mě mohli uvítat hlavně rodiče s malými dětmi, protože je večer nebude nikdo rušit.

Žaneta Rojíčková, 18 let, Ostrava:

Já bych to nechala tak, jak to je. Osobně sice nejsem nějaký typ, který by se často po nocích chodil bavit, ale chápu ostatní. Přes týden by noční klid mohl být klidně od osmi hodin, ale v pátek a o víkendu bych jej nechala až od desáté hodiny.

Táňa Štverková, 30 let, Ostrava:

Opatření se mi nelíbí, protože manžel má hospodu, což určitě ovlivní návštěvnost. Hlavně v létě, až se budou muset brzo zavírat zahrádky, aby lidé venku nebyli hluční.

V ulicích Ostravy se ptal Jakub Malchárek

A my se ptáme i vás: