OSTRAVA

„Papíroví" modeláři pořádají výstavu svých modelů

„Již tradičně zde budou vedle stovek jiných modelů vystaveny modely zásahové techniky hasičů odhadem nejméně dvě stovky papírových modelů. Sami hasiči pak přivezou ke škole nejméně čtyři skutečná zásahová a služební vozidla, včetně vyprošťovací techniky, k vidění ale bude i policejní vůz či auto zdravotnické záchranné služby," doplnil Petr Kůdela, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Přejímka soutěžních papírových modelů ve všech věkových kategoriích končí v sobotu v 11 hodin.

Pro veřejnost je výstava otevřena v sobotu od 9 do 14 hodin. Výstava je prodejní. Zájemci si zde budou moci koupit některé papírové modely a modelářské potřeby.

Vstupné pro dospělého je 30 korun, pro děti poloviční. Je možné využít rodinné vstupné za 60 korun.

Chystá se úklid Turkova

Turkov je kouzelný les se šlechtickou minulostí, v současnosti je obklopen porubským sídlištěm, několika cestami, výrobními halami a sklady. I v tomto obklíčení Turkov zázračně odolává tlakům civilizace, a tak můžeme obdivovat jeho jedinečnou krásu. Turkov však bohužel láká nejen k vycházkám, ale také vábí jako místo, kde se dá nenápadně zbavit rozličného odpadu. Proto se i letos uskuteční jarní úklid Turkova. Dobrovolníci mohou přiložit ruce k dílu v sobotu, sraz je v 9 hodin na zástavce MHD Bedřicha Nikodéma (autobus č. 39, tramvaj č. 4). Pracovní rukavice a pytle na odpadky budou k dispozici na místě. Akci pořádá Ekolyceum, více na www.turkov.cz nebo www.ekolyceum.cz.

Komentované krmení v zoo

Se začínajícím jarem startuje v ostravské zoo také tradiční komentované krmení vybraných druhů zvířat, a to už ode dneška. „Návštěvníci si po zimní přestávce mohou opět zpestřit prohlídku zoologické zahrady komentovaným krmením zvířat a výkladem ošetřovatelů. Lidé tak mohou pozorovat některé druhy mnohdy z bezprostřední blízkosti a zároveň se dozvědět zajímavosti o jejich chovu v zoo i aktuální situaci ve volné přírodě," řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Komentované krmení se bude dít o víkendech a svátcích. Od května až do konce srpna pak každý den. Návštěvníci se tak mohou těšit na pandy, šimpanze, žralůčky, hrochy nebo slony s tím, že počet takto krmených zvířat se bude postupně doplňovat o další druhy. Zcela nově přibudou také krokodýli a varani. 

Charitativní utkání okresního hokejového přeboru

Charitativní finále okresního přeboru v ledním hokeji na podporu dětské onkologie Fakultní nemocnice Ostrava se uskuteční v sobotu v 17 hodin na Zimním stadionu Sareza v Ostravě-Porubě. Před samotným utkáním vystoupí roztleskávačky a průběh zápasu zpestří akrobacie na šálách. Těšit se můžete také na řadu hudebních i světelných efektů. Čestnými hosty utkání budou děti z ostravských dětských domovů.

„Malí pacienti s rakovinou si bohužel svůj osud nemohli vybrat a boj se zákeřnou nemocí je mnohdy nad jejich síly. Právě proto vznikla tato charitativní akce, v rámci které můžete pouhou dvacetikorunou, která je součástí slosovatelného vstupného, pomoci vybojovat ten nejtěžší zápas v životě každého onkologického pacienta. Výtěžek ze vstupného bude na konci utkání předán zástupci nemocnice. Čím více vstupenek si zakoupíte, tím větší bude vaše pomoc," přibližuje za organizátory akce Roman Fučík. 

Retro party v porubském zámku

Chcete-li zavzpomínat na staré dobré časy, pak si nenechte ujít Retro party, která se uskuteční 23. března v zámku v Porubě. Začátek je v 19 hodin. Organizátoři vyzývají návštěvníky, aby prohrábli své skříně a přišli v dobovém oblečení tedy dederonových košilích a halenkách, kalhotách z krimplenu, „zvonáčích", s korály, čelenkami a podobně. 

Burza chovatelů terarijních zvířat

Na Ostravské terarijní burze, která se uskuteční v sobotu, se sejdou chovatelé z celé republiky i ze zahraničí a zájemcům nabídnou k prodeji nebo výměně plazy, exotický hmyz, tropické rostliny, přírodniny, chovatelské potřeby a literaturu, v menší míře také akvarijní rybičky a potřeby pro akvaristy. „Začátečníci, kteří mají o teraristiku zájem, zde získají nejen terarijní živočichy, ale také odbornou radu zkušených chovatelů," dodává za organizátory Pavel Senft z klubu Aqua-Terra. Burza plazů se koná od 8 do 12 hodin ve velkém sále Domu kultury města Ostravy. 

PlanetariumFest nabídne přednášky

V poněkud netradičních podmínkách, v sále „nad starou menzou" v budově katedry tělesné výchovy u kolejí Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava, se tentokrát uskuteční tradiční PlanetariumFest. Přehlídka audiovizuální tvorby českých i zahraničních planetárií proběhne v neděli 24. března a návštěvníkům nabídne několik zajímavých pořadů pro děti i dospělé. Akce začne ve 14 hodin a prezentovat svou tvorbu budou například planetária ze Žiaru nad Hronom, Jihlavy či Prahy. Vzhledem k omezenému počtu míst by si měli zájemci místa zarezervovat. Více na www.planetarium.vsb.cz. 

PROGRAM FESTIVALU PLANETARIUMFEST

14 hodin 90 let nebe na Zemi

14.10 hodin Království prstenců (vhodný od 12 let)

14.30 hodin Dominik v mesačnom cirkuse (vhodný od 7 let), Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella, Žiar nad Hronom

15 hodin Vesmírné výzvy, pásmo filmových novinek z kosmonautiky Dušan Majer, Jihlava

16 hodin Pátranie v prachu červenej planéty, dokument o výzkumu Marsu, Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella, Žiar nad Hronom

17 hodin Hledá se Země, Štefánikova hvězdárna, Praha

KRAJ: Přehrady se otevřou veřejnosti

U příležitosti Světového dne vody pořádá v sobotu podnik Povodí Odry tradiční den otevřených dveří na svých vodních dílech, na vodohospodářském dispečinku a v laboratořích ve Varenské ulici v Ostravě. Všechny prohlídky budou probíhat v době od 9 do 15 hodin (poslední vstup ve 14.30 hodin), otevřena pro veřejnost budou vodní díla Slezská Harta, Kružberk, Morávka a Žermanice. Přehrada Šance je pro veřejnost uzavřena.

FRÝDEK-MÍSTEK: Jarmark na zámku je v neděli

Zámek ve Frýdku-Místku bude místem, kde lidé mohou nasát velikonoční atmosféru. V neděli 24. března bude od 9 do 16 hodin v areálu zámku velikonoční jarmark s prodejem lidových a uměleckých předmětů. Přítomní se mohou těšit na ukázku řemesel, vystoupení Malé Ostravice, hudebního dua Cyrus a Kokeš. Prohlédnout si mohou i výstavu Už máte natočeno aneb proč piješ. Zájemci se mohou projet na koních v parku, nebudou chybět ani velikonoční speciality a pamlsky. 

RÝMAŘOV: Hrad Sovinec přivítá první letošní návštěvníky

Předzvěstí začátku sezony na hradě Sovinci u Rýmařova na Bruntálsku jsou netradiční prohlídky, které se uskuteční o nádcházejícím víkendu. Jedná se o prohlídky, které připomenou zvyky v období masopustu a Velikonoc. Návštěvníci se v sobotu a v neděli mohou těšit na vesnickou zabijačku s prodejem vepřových dobrůtek, grilované klobásky či kýtu na rožni.

Netradiční prohlídky rytířského sálu a hradních zákoutí doplní folklorní a šermířské scénky. Chybět nebude ani dobová muzika a průvodci ve středověkých kostýmech. Návštěvníci si mohou užít neomezeného pohybu po hradě, včetně vyhlídkové věže. Akce se koná po oba dny od 9.15 do 17.50 hodin. Prohlídky je možné si rezervovat na telefonnním čísle 725 577 725. Více na www.sovinec.cz.

TIPY NA VÍKEND V PŘEDSTIHU NAJDETE PRAVIDELNĚ KAŽDÝ PÁTEK V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO DENÍKU.