„Díky tomuto projektu budou emise těchto škodlivin za celou Elektrárnu Třebovice o deset procent nižší, než povolují takzvané emisní stropy. Dále byl pro kotle K12, K13 a K14 realizován suchý odběr popelovin. Práce byly zahájeny letos v březnu a zkušební provoz byl spuštěn v září. Celková investice přesáhla 170 milionů korun,“ uvedl Milan Wagner, mluvčí Dalkia ČR.

Dalkia Česká republika a město Ostrava uzavřeli v prosinci 2008 dohodu, v rámci které se teplárenská společnost zavázala snížit emise na Ostravsku. „Ekologický projekt odsíření a denitrifikace v Elektrárně Třebovice se podařilo dotáhnout do konce za jedenadvacet měsíců. Díky tomu od letošního roku garantujeme, že emise oxidů dusíku a oxidu siřičitého budou o deset procent nižší, než bylo pro tento zdroj stanoveno v příslušné legislativě,“ doplnil Wagner.

Úterníhoslavnostního zprovoznění zařízení na odsíření a denitrifikaci se zúčastnili i zástupci města, Moravskoslezského kraje, ministerstva životního prostředí a dalších institucí.

„Naší prioritou je vyrábět teplo a elektřinu s ohledem na životní prostředí. Jsme rádi, že můžeme přispět ke zlepšování stavu ovzduší na Ostravsku a že se nám v rámci naší aktivní spolupráce s městem Ostrava podařilo ve velmi krátkém čase najít řešení, jak snížit emise. Projekt odsíření a denitrifikace v Elektrárně Třebovice je už druhým významným ekologickým projektem, který jsme v nedávné době v Moravskoslezském kraji realizovali. Už v únoru jsme uvedli do provozu biokotel v Krnově spalující stoprocentní biomasu,“ uvedl generální ředitel Dalkie ČR Laurent Barrieux.

„Ovzduší je pro nás citlivé téma, proto jsem rád, že Dalkia dodržela své závazky. Jde také o příklad toho, že pokud je na obou stranách dobrá vůle a snaha jednat, mohou ovzduší zlepšit i dobrovolné dohody mezi soukromými subjekty a Ostravou,“ řekl Lukáš Ženatý, náměstek ostravského primátora.