"Už nám volají zahrádkáři a objednávají si termíny. Třešní je letos opravdu hodně, stromy jsou přímo obtěžkány," dodal Feber.

Zájem o pálení ovoce loni ve Stonavě výrazně vzrostl. Zdejší palírna vyrobila desítky tisíc litrů alkoholu z ovoce, hlavně z jablek, ale také ze švestek, rynglí a hrušek. "Zájem vypálit si šnaps z vlastního ovoce stále roste, lidé to vidí jako nejlepší a nejméně pracný způsob zpracování. Navíc máme díky výjimce Evropské unie na drobnopěstitelský alkohol poloviční daň," vysvětlil Feber.

Stále větší zájem o služby palírny mají také lidé z Polska, kde malovýrobu alkoholu vůbec neznají. Dnes navíc díky členství obou zemí v EU mohou lidé přes hranice legálně převézt ovoce nebo kvas.

K výrobě třešňovice se nejvíce hodí tmavé odrůdy třešní, nejlépe ptáčnice, jež mají podle odborníků velmi dobrou kořeněnou příchuť. Naopak žluté odrůdy s mdlou příchutí se na pálení příliš nehodí.