Navázat na středověkou tradici, kdy v období Vánoc koledovali lidé z chudších rodin. O to se snaží tradiční celorepubliková Tříkrálová sbírka, kterou v Ostravě už 16. rokem pořádá Charita Ostrava spolu s Charitou sv. Alexandra.

V době, kdy ve vyspělých evropských zemích žije takto potřebných rodin minimum, vybírají koledníci příspěvky na sociální, zdravotní a humanitární projekty. Navštěvují při tom rodiny, ale i nemocnice a místní firmy.

„Jde o největší sbírku v České republice, do které by se letos mělo zapojit na 60 tisíc koledníků, z toho přibližně 1400 v Ostravě. Tříkrálová sbírka je specifická v tom, že 65 až 80 procent částky se vrací do místa, kde byla vybrána," uvedl Lukáš Curylo, ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské, která sbírku v kraji organizuje.

Na co výtěžek poputuje?

Vybrané peníze půjdou na projekty, které nejsou dostatečně financovány.

Letos se tak na finanční podporu může těšit tři sta vybraných projektů v celém Moravskoslezském kraji od pečovatelských a ošetřovatelských služeb před domovy seniorů až po hospice pro lidi v nouzi.

„Konkrétně v Ostravě jde například o částku 290 tisíc korun pro Mobilní hospic sv. Kryštofa, který pomáhá lidem v terminálním stadiu života, sto tisíc korun na přímou humanitární pomoc lidem na okraji chudoby či ohroženým sociálním vyloučením, 150 tisíc korun na podporu chráněných dílen Charity sv. Alexandra či o financování tréninkových prostor Charity Ostrava pro rehabilitaci lidí bez přístřeší a z azylových domů, "vyjmenoval ředitel Charity Ostrava Martin Pražák některé z projektů, na něž výtěžek letošní sbírky poputuje.

Nejen on věří, že bude v podobné výši jako ten loňský, kdy se v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku vykoledovalo téměř 14 milionů korun a v Ostravě 1,455 milionu korun, z čehož se do města vrátilo 980 tisíc korun.

Lži o uprchlících

Každá pokladnička, vyrobená speciálně pro tyto účely, je opatřena logem Charity Česká republika a je úředně zapečetěna, nemůže se proto stát, že by s penězi bylo naloženo jinak.

„Vzhledem k úspěšnosti sbírky se ale objevují snahy, jak její transparentnost nabourat. Letos jsou to pomluvy, že celý výnos sbírky míří na současné migranty, ale to je lež. Charita Česká republika má speciální sbírku právě na uprchlíky a Tříkrálovou sbírku k tomu rozhodně nevyužívá," odmítá Martin Pražák pomluvy spojené s Tříkrálovou sbírkou, s níž souvisí i tradiční Tříkrálový koncert, který v neděli 10. ledna od 18 hodin bude z Brna vysílat také Česká televize.

Petr Jiříček