Sochařka Šárka Mikesková a její kolega v oboru Jan Šnéberger, kytarista Pavel Johan Johančík, kameraman Patrik Hoznauer a producentka Jarmila Hoznauerová jsou jen jedni z mála, kteří mají na svědomí Vánoce v lajně v ostravském Trojhalí.

„Celý vánoční program jsme připravili s kolegy z Galerie města Ostravy/PLATO a postavili jej na mixu netradičně pojatých tradic, sportu, umění a na programu, který si lidé připravují sami pro sebe. Ve Trojhalí se zejména snažíme vytvořit klid a pohodu," uvedl ředitel Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.

Návštěvníci jedinečného ostravského krytého náměstí se mohou denně až do úterý 23. prosince účastnit speciálních odpoledních aktivit, které si pro ně vždy od 16 do 18 hodin přichystají lidé z našeho regionu a jeho blízkého okolí.

„Hlavní aktivitou je vánoční dráha pro in-line bruslení. Bruslaři i návštěvníci se budou moci zastavit u punč baru vytvořeného ostravským sochařem Janem Šnébergerem, mohou se podívat na levitující vánoční stromek a sledovat i fotografie a videa s tematikou zimní Ostravy," přiblížil Petr Šnejdar.

Každodenní program Kolem stromku zajišťují Ostravané sobě.

„Jednoduše jsme se dohodli s lidmi, kteří do Trojhalí chodí běžně rozvíjet své aktivity, aby se přišli předvést i na náš vánoční program," přiblížil Jan Rušaj, který program sestavil. Návštěvníci se tak mohou postupně podívat a vyzkoušet si lezení na laně, bike trial, taneční vystoupení, žonglování s míčem nebo jízdy modelů aut na dálkové ovládání.

Jako malý dárek je pro návštěvníky v úterý připravena komentovaná prohlídka Trojhalí s Petrem Šnejdarem.

Prohlídka, která pojme historii, průběh stavebních prací i současnost, začne od prostoru recepce v podzemní ulici v 17 hodin, vstup je volný bez nutnosti registrace.

Celá akce vznikla za spolupráce několika organizací. „Kromě Trojhalí a PLATO je nutné poděkovat i Divadlu loutek, které pomohlo s projektorem, nebo Archivu města Ostravy, který svolil s použitím historických materiálů. Věříme, že spolupráce mezi organizacemi i lidmi samotnými vytvoří tu pravou vánoční pohodu, protože jaké si Vánoce v Trojhalí uděláme, takové je budeme mít," dodal Petr Šnejdar.

Denně od 16 do 18 hodin lze kromě in-line bruslení navštívit následující akce:středa 17. prosince / Swanky in-line škola i pro dospělé

čtvrtek 18. prosince / footbag trénink s Jirkou Pavlasem

pátek 19. prosince / Beat Up, taneční vystoupení a workshopy

sobota 20. prosince / 7move skákací boty, ukázka, workshop

neděle 21. prosince / slack line ukázka, workshop

pondělí 22. prosince / rozjížďky RC modelů

úterý 23. prosince / Beat Up, taneční vystoupení a workshopy