Čtyřiatřicetiletý ostravský programátor je, jak sám říká, hrdý patriot, který si ale krajskou metropoli nemaluje v růžových barvách. Přesto nebo možná právě proto vytvořil internetové stránky s názvem Ostravagram.

Jedná se o galerii fotografií uživatelů mobilní aplikace Instagram, pomocí které sdílejí se světem fotky pořízené svým mobilním telefonem. Z přehršle snímků se Hynek Šťavík zaměřil na ty, které zobrazují typická i náhodná místa Ostravy očima uživatelů.

HYNEK ŠŤAVÍK.Vaším civilním zaměstnáním je programování. Většinu času tedy trávíte před monitorem počítače. Proč jste se rozhodl trávit před ním i svůj volný čas?

Mým koníčkem je vytvářet weby. Zároveň jsem i uživatelem Instagramu. Podílel jsem se na vytvoření stránek msstavby.cz. V jejím zápatí jsem vytvořil malou galerii, kde lidé mohli zveřejnit fotky staveb v Moravskoslezském kraji tím, že použijí na Instagramu označení takzvaným hashtagem (slovo nebo fráze označená předponou „#"+ je chápáno jako forma tzv. klíčového slova pozn. red.), podle kterého pak ostatní uživatelé mohou na Instagramu vyhledat všechny fotky související v tomto případě s hashtagem msstavby. Fotka se pak automaticky zobrazila i na našem webu. Galerii jsem doplňoval i o fotky staveb, které jsem sám z Instagramu vybral. Musel jsem se tedy sám probrat tím množstvím fotek Ostravy a přišlo mi líto, že by fotky, na kterých nejsou stavby, ale zajímavá místa nebo momenty z Ostravy, přišly vniveč.

A tak tedy vznikly stránky Ostravagram.cz?

Ano, hodně fotek Ostravy bylo uměleckých a zachycovaly atmosféru města. Přišlo mi, že v množství těch všech fotek na Instagramu tyto krásné momentky zaniknou. Probíral jsem se všemi snímky, které uživatelé zveřejňují na internetu, a zjistil jsem, že jsou na Instagramu jednak pěkné fotky města, ale i mnoho fotek dívek a mužů s označením Ostrava. Napadlo mě, že pro některé sledovatele a uživatele těchto stránek může být užitečné, kdybych kromě Ostravagramu, což je galerie fotek ostravských míst, vytvořil i takovou galerii Ostravanů a Ostravanek. Tak vznikly ještě přidružené projekty Girls of Ostrava a Guys of Ostrava (dívky Ostravy a ostravští chlápci pozn. red.).

Kolik lidí se na chodu těchto tří stránek podílí?

Ostravagramu a webu s fotkami dívek se věnuji já. Když řeknu, že se tomu věnuji denně, zní to jako velký žrout času, ve skutečnosti mi to ale zabere maximálně pár minut. Guys of Ostrava obstarává má známá. Nejsem totiž schopný vybrat takové typy mužů, které by se líbily ženám. (smích)

Přiznám se, že mi po zhlédnutí galerie mužů z Ostravy bylo jasné, že to musí vybírat žena a ne vy…

To je dobře! Tím pádem to plní svůj účel, a tím je zaujmout právě ženy.

Jak to přesně funguje?

Prohlížím si všechny fotky zveřejněné na Instagramu a označené hashtagem #ostrava. Díky tomu lze předpokládat, že dotyčný uživatel fotky pořídil v Ostravě. Mnohokrát to však z fotky není poznat. Vybírám z toho na základě svého subjektivního pocitu ty, které se mi líbí. Nejsem žádný expert a nemám umělecké vzdělání, ale prohlížím si ty snímky každý den a hledám stále nové a nové kousky. A snažím se vybrat to, co je zajímavé.

Dokážu si představit ta kvanta fotek…

Dá se říct, že tak jedna z padesáti fotek je slušná, takže je koncentruji na těchto stránkách. Netuším, kolik fotek galerie ať už Ostravy, Ostravanek nebo Ostravanů čítají, protože weby jich neumožnují zobrazovat více než dvě stě najednou. Tím, že přidávám denně stále nové, odspodu mizí ty předešlé, které jsem přidal třeba před měsícem. Člověk, který si galerie prohlíží, může však stále jet myší dolů a postupně se mu načtou všechny fotky.

Na Ostravagramu jsou jak fotky z ostravské zoo, tak například z Dolní oblasti. Je něco, co preferujete a podvědomě toto místo na fotkách uživatelů vyhledáváte?

Nedávám přednost fotkám, které jsou pořízeny jen na jednom místě, dejme tomu třeba ve Vítkovicích. Musí mě prostě jen zaujmout. Jedinou podmínkou je, aby byla z Ostravy. Například cizinci, kteří používají pro své fotky na Instagramu hashtag Ostrava, logicky fotí nejvíce v Dolní oblasti Vítkovic, takže se může zdát, že těch je v galerii možná více než ostatních. Snažím se tedy vybírat i tak, aby tam nebyl posté Gong.

Je více snímků od Ostravanů, nebo od turistů?

Na Ostravagramu to nesleduji. Vím, že například fotky Ostravy přidávají často Poláci, kteří k nám přijedou na víkend. Ale třeba na webu Girls of Ostrava se snažím, aby dívky byly skutečně Ostravanky. To poznám podle toho, že v jejich uživatelském profilu je uvedeno, že bydlí v Ostravě, a nebo z kontextu všech fotografií, které dlouhodobě zveřejňují na svém profilu, zde skutečně bydlí nebo přinejmenším tráví většinu času.

Jaké projekty teď chystáte?

Rozjíždíme s kamarádem ještě projekt Malá Kodaň. S různými známými a s pomocí sponzorů by chtěla parta lidí oživit centrum v oblasti kolem ulic Biskupské, Kostelní a Havlíčkova nábřeží. Měl by tam vzniknout multifunkční kulturní prostor nejen pro mladé lidi. Chceme, aby Ostravané měli důvod do centra města zajít i o víkendu, například na nějaký koncert. Vytvořit lokalitu podobnou té, kterou mají v Praze na Náplavce. Spuštěný web malakodan.cz by měl informovat o akcích, které se v této oblasti budou konat. Inspirace pochází ze stejnojmenné dánské metropole.

Jaký je váš vztah k Ostravě?

Za všechno mluví asi to, že jsem Ostravák. Jsem ale takový střízlivý patriot. Nenosím růžové brýle a nelíbí se mi, jak někteří přehlíží problémy, které v našem regionu jsou třeba stokrát zmiňovaného ovzduší. Pokud se budeme tvářit, jaká je to v Ostravě krása, ale tyto problémy nebudeme řešit, ti, kteří k nám zamíří, uvidí ten oblak smogu nad městem už z dálnice.