Třípodlažní budovu, ve které ještě před třemi lety sídlila řada firem, nyní provozuje akciová společnost Estate Movit Ostrava jako ubytovnu. Ta původně měla sloužit pro zaměstnance společnosti. Jenže dnes v ní bydlí převážně romské rodiny.

Jednoho by napadlo, že lokalita bývalého Dolu Jan Šverma je dostatečně daleko od rodinných domů, a nemůže tak nikomu vadit. Opak je ale pravdou: problémoví obyvatelé se vydávají nejen do Svinova, ale také do sousední Nové Vsi.

„Ztrácejí se věci ze zahrad, jsou vystříhané kusy plotů a dokonce i několik aut v ulicích skončilo na špalcích. Všichni spíme jen na jedno oko," popsal situaci, která trvá druhým rokem, obyvatel Nové Vsi, jenž si nepřál zveřejnit své jméno.

Bývalá administrativní budova byla před prodejem soukromníkovi sídlem mnoha firem. Ty se ale buď přestěhovaly jinam, nebo zkrachovaly.

„Když jsem tam pracovala, tak žádné problémy nebyly. Nedaleko jsou akorát zdevastované garáže, ve kterých přespávali bezdomovci, a u řeky bylo jejich stanové městečko. Jinak tady byl neustálý pohyb, takže si nikdo nic nedovolil. Auta přivážela zboží, poštu, procházeli tudy zaměstnanci. Dokonce před budovou byla jednu dobu i autobusová zastávka," popsala bývalá zaměstnankyně firmy, která v Dubí před třemi lety pracovala.

Obchodování s dávkami

Vedení Svinova, na jehož území ubytovna stojí, se tak ocitlo v podobné situaci jako radnice Ostravy-Jihu v obvodě je problémová ubytovna v soukromém vlastnictví a radní nemají dostatečné nástroje, jak situaci uklidnit.

UBYTOVNA VE SVINOVĚ. Chybu udělalo město, když bývalou administrativní budovu Dolu Jan Šverma nechalo zkolaudovat jako ubytovnu.

„Mohlo se tomu zabránit v samotném zrodu, kdy majitel objekt koupil a přál si ho zkolaudovat jako ubytovnu. Byli jsme proti, ale město to nakonec povolilo. Teď už moc prostředků, jak proti ní bojovat, nemáme," posteskla si starostka Svinova Eva Poštová. Například loni v květnu tam prováděli rozsáhlou kontrolu.

Ta ale musela být nahlášena dopředu, takže žádná pochybení nenašli. „Polovina místností byla zamčená, klíče se záhadně ztratily a objekt byl opuštěný, přestože tam byla lůžka a na zemi matrace," řekla starostka.

Dodala, že stavba jako taková není problém a v porovnání s jinými ubytovnami ještě není v tak hrozném stavu.

„Strašné je ale zneužívání sociálních dávek soukromými podnikateli. S tím ale my jako obvod, ani město nic dělat nemůžeme," míní Eva Poštová. (Ubytovaní zhusta hradí nájemné z příspěvku na bydlení vypláceného úřadem v plné výši, která je uvedena v jejich nájemní smlouvě. Výjimkou tak proto není osmi-, ale i patnáctitisícové nájemné, které si provozovatel ubytovny účtuje za bydlení v jedné místnosti pozn. red.)

Svinovská radnice dokonce jednu dobu zvažovala, že by do lokality umístila kamerový systém. Ten je ale příliš nákladný na provoz i pořízení.

Provést několik opatření byla donucena i sousední Nová Ves. Tady je totiž problém se svinovskou ubytovnou ještě citelnější, protože její obyvatelé tudy často chodí na autobus.

„Pořídili jsme několik fotopastí a kameru s jejichž pomocí se snažíme pachatele přepadení, ničení majetku a dalších trestných činů vypátrat. Díky tomu jsme například zachytili ty, kteří ničili popelnice u restaurace U Boříka, ale činu se dopustili nezletilí, takže se to ani moc řešit nedá. Zajistili jsme také zvýšený policejní dohled v obvodu," zmínil již dříve místostarosta Nové Vsi Martin Novák.

Správce ubytovny Deníku uvedl, že medializace problému začíná přitěžovat i ubytovaným.

„Někde se o tom napíše, a pak tady chodí skini vyhledávat konflikty. Jinak situaci ale nechci komentovat," komentoval muž, který se o objekt stará.