Učitelé se vrací zpět do škol. Školní rok 2015/2016 začíná už příští týden. Někteří žáci se ale ve školách objeví už dnes. Čekají je totiž opravné zkoušky. „Během přípravného týdne se konají opravné zkoušky. Žáci, kteří učivo nezvládli, nebo ti, kteří se vrátili ze zahraničí, musí prokázat své znalosti, aby mohli ve studiu dále pokračovat. V opačném případě si zopakují ročník. Komisionální zkoušky se týkají přibližně 15 až 20 studentů," popsal Deníku ředitel Gymnázia Hladnov Daniel Kašička a dodává, že učitelé z jejich gymnázia se setkali už včera. Pro své studenty si letos nachystali více matematiky. „Chceme přidat cvičení z matematiky. Máme především problémy v prvních ročnících, kdy k nám přichází žáci ze základních škol a jejich matematické znalosti jsou hodně rozdílné. Nechci říct nízké, ale dost se liší," vysvětlil příčinu změny ředitel Daniel Kašička.

Více projektů i pohybu

Některé školy nezacílí pouze na jeden předmět, ale na celkovou výuku. Více projektů čeká například žáky Základní školy Matiční. „Máme projekty, jako například Cizí jazyky v praxi, a pro žáky chystáme i hodinu pohybu navíc. Změna se dotkne pouze těch, kteří navštěvují školní družinu," uvedla ředitelka Základní školy Matiční Dagmar Hrabovská.

Více pohybu čeká i žáky Základní školy Generála Janka. V letošním školním roce se jim otevře nová minitělocvična. Ta bude sloužit k výuce zdravotní tělesné výchovy hlavně malým skupinkám, tanečním a zájmovým kroužkům.

Výuka angličtiny přímo v Anglii

Pohyb podpoří také v Základní škole Generála Píky.

„Hned na začátku školního roku odjíždíme se čtyřiceti žáky na sportovně pobytový a poznávací kurz do Chorvatska," řekl ředitel Základní školy Generála Píky Jan Veselý. To není jediné překvapení, které učitelé svým žákům připravili. Čtyřicet žáků navštíví společně se svými pedagogy začátkem října Anglii.

„Čeká je čtrnáctidenní intenzivní jazykový kurz angličtiny," dodal ředitel školy Jan Veselý.

Aktualizace samotných příprav

Největší část přípravného týdne stráví učitelé tradičními povinnostmi. Čeká je bezpečnostní školení, sestavování rozvrhů hodin, každoroční předělávání tematických plánů i aktualizace učiva jednotlivých předmětů. „Přípravy na každou hodinu si chystáme po celý rok sami. Téma vždy doplníme o nové informace, což děláme průběžně. Není to záležitost pouze přípravného týdne," uzavírá učitelka Základní školy Paskov Marcela Prokelová.