„Za den najedu i dvacet kilometrů," říká Vasil Koky, který už léta pracuje u technických služeb v centrálním ostravském obvodu jako dělník-metař. Kromě parků ve středu města jej můžete potkat třeba i v Přívoze, na Fifejdách nebo na sídlišti Šalamouna. Na celý obvod Moravská Ostrava a Přívoz jsou dva.

„K této práci mne přivedla máma. U technických služeb dělám už 22 let. Začal jsem zametat," prozradil. K úklidu psích exkrementů nastoupil v roce 2007.

„Zaplatili mi řidičák na motorku," vzpomíná, jak se dostal k úklidu psích exkrementů. Ředitel technických služeb Petr Smoleň doplňuje, že tato práce je také lépe placená než samotné zametání. Proto se nestalo, že by ji někdo odmítl. „Je to bonus pro ty nejšikovnější. Z našich zaměstnanců vybereme ty nejlepší, kterým svěříme práci se stroji. Mají za to příplatky," vysvětluje.

Ani tak to není práce pro každého. Z případných pošklebků si ale Vasil Koky nic nedělá. „Je mi to jedno. Já mám práci a uživím rodinu," říká otec dvou dětí a dodává, že je s touto prací spokojený a neměnil by.

Za den naplní tři až pět nádob vysavače. Celý přístroj, který musí pokaždé z motorky sundat a po úklidu zase naložit, váží podle jeho slov kolem čtyřicet kilogramů. Nevábný obsah může mít hmotnost tak poloviční. Nejhůře se podle jeho zkušeností uklízí po zimě, než se poseče tráva. „Za rok je to sedm až deset tun. Dříve to bylo až 14 tun, ale v posledních asi šesti letech jsou majitelé psů ukázněnější a uklízejí. Proto objem klesá,"dodává Petr Smoleň s tím, že tuny psích exkrementů končí jako běžný odpad na skládce.