Stovky fanoušků ostravského Baníku dorazily na nedělní zápas s domácí Viktorií. Jejich příjezd hlídaný policií ale nebyl tak horký, jak se mohlo čekat.

Chachaři do Plzně vyrazili přes zákaz Ligové fotbalové asociace, pevně rozhodnutí, že když nemohou na stadion, stráví fotbalové utkání před ním. Jenže odvolací komise Fotbalové asociace ČR jim trest pár hodin před utkáním zrušila. Fandové byli tou dobou už na cestě a podle instrukcí, jež dostali, navíc v civilu. Bez dresů, šál, vlajek.

„Je to šaškárna. Na stadion můžeme, ale jsme trapní, bez barev,“ komentoval jeden z nich. Při zápasu pak chachaři vyřešili problém s chybějícími dresy po svém a vysvlékli se do půl těla.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava
Chachaři budou v neděli sedět doma. Za trest nesmí do Plzně

Původně to vypadlo, že se hosté budou muset zcela obejít bez podpory svých fanoušků přímo na stadionu.

Disciplinární komise LFA totiž ve čtvrtek rozhodla vůbec poprvé v historii zakázat příznivcům výjezd na soupeřův stadion. Důvodem byly výtržnosti příznivců slezského klubu během posledního venkovního utkání na Slovácku. 

 „Závažnost chování fanoušků Baníku při utkání se Slováckem vedla disciplinární komisi k uložení trestu, který vešel v platnost od tohoto soutěžního ročníku a měl by být signálem především pro příznivce jednotlivých klubů,“ uvedl místopředseda disciplinárky Josef Teplý s tím, že komise podobné projevy či chování nebude tolerovat. „A to hlavně pokud dojde k poškozování stadionu nebo vhazování pyrotechniky na hrací plochu," zdůraznil Teplý. Podobné tresty jsou už řadu let zcela běžné v Polsku, Turecku nebo Řecku.

Baníkovští ultras ale na sociálních sítích bezprostředně po oznámení verdiktu vyhlásili, že do Plzně i přes zákaz vstupu na stadion pojedou. V pátek večer pak umístili na svůj web (chachari.cz) i další článek, kde vyzývají fanoušky, aby do Plzně cestovali v oblečení bez klubových symbolů. „Pro neúčast neexistuje omluva! Všichni, bez výjimek, v neděli jedeme do Plzně, bez viditelných barev a po vlastní ose. Je na každém, aby si uvědomil, že v sázce je budoucnost fotbalové scény nejen na Baníku,“ píše se na webu chachaři s tím, že všichni fanoušci slezského klubu se mají sejít před vchodem do sektorů hostů v 18.15 hodin.

ZRUŠENÍ TRESTU

V neděli odpoledne, čtyři hodiny před zápasem, se situace změnila. Odvolací komise FAČR trest nečekaně zrušila! Ultras Baníku tak mohli na stadion podporovat ostravský tým ve večerním utkání.  

 Původně měli fanoušci Baníku naplánovaný sraz na vlakovém nádraží v Ostravě-Svinově, odkud měli cestovat společně vlakem v 10.30 hodin. V tomto čase ale redaktor Deníku na nádraží žádné lidi s klubovým znakem Baníku neviděl. Je patrné, že ultras Baníku zamířili na západ Čech doopravdy v běžném oblečení a jinými vlakovými spoji. 

Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Zrušení trestu překvapilo snad všechny fotbalové fanoušky. A podobně na tom asi byla i LFA. "Jelikož má klub právo se proti tomuto rozhodnutí odvolat, což se událo tento pátek a předseda Odvolací komise FAČR Jan Lego dnes rozhodl o pozastavení vykonatelnosti trestu, musí LFA toto rozhodnutí respektovat. V praxi to znamená, že fanoušci Baníku Ostrava budou dnes vpuštěni na stadion během ligového utkání v Plzni," komentovala situaci v tiskovém prohlášení LFA.

Rozhodnutí Odvolací komise FAČR
Odvolací komise Fotbalové asociace České republiky rozhodla předsedou komise Mgr. Janem Lego, Ph.D., o žádosti členského klubu FC Baník Ostrava a.s. podle ust. § 107 odst. 5 Disciplinárního řádu, o zrušení vykonatelnosti rozhodnutí Disciplinární komise LFA ze dne 24.8.2017, jímž byl uložen disciplinární trest odehrání utkání bez přítomnosti diváků na jedno soutěžní utkání, takto … 
Vykonatelnost rozhodnutí Disciplinární komise LFA ze dne 24.8.2017, jímž byl členskému klubu FC Baník Ostrava a.s. uložen disciplinární trest odehrání utkání bez přítomnosti diváků na jedno soutěžní utkání, se podle ust. § 110 odst. 9 Disciplinárního řádu zrušuje.Odůvodnění:
Rozhodnutí se v souladu s ust. § 110 odst. 9 Disciplinárního řádu FAČR neodůvodňuje.Poučení: Proti tomuto rozhodnutí není odvolání přípustné.

Fotbalový klub Viktoria Plzeň v pátek informoval, že zápas s Baníkem je vyprodán a vstupenky v prodeji nebudou. 

Po rozhodnutí komise o zrušení trestu, by si ostravští fanoušci mohli bez problémů koupit vstupenky do svého sektoru. 

Připomeňte si odjezd fanoušků Baníku na zahajovací zápas sezony 2017/18 do Brna:

Takto vypadala atmosféra utkání proti Slovácku v Uherském Hradišti, v jehož průběhu došlo k výtržnostem, za které disciplinární komise potrestala ostravský klub FC Baník Ostrava:

1. FC Slovácko - Baník Ostrava
Baníkovce krotili těžkooděnci, v Hradišti zadrželi dvanáct chuligánů

Kouč Baníku Radim Kučera
Kouč Baníku Kučera před Plzní: Nechceme hrát zanďoura