Střelmistr společnosti Otmar Ondraczka VVUÚ z Ostravy-Radvanic a jeho pracovní život se točí zejména okolo explozí, zapálení a požárů.Zdroj: Deník/Radek LukszaJe totiž střelmistr společnosti VVUÚ z Ostravy-Radvanic a jeho pracovní život se točí zejména okolo explozí, zapálení a požárů.

„Střelmistrem jsem se stal před deseti lety, když mě jako vysloužilého horníka z rubání přestalo bavit dělat strážného," vysvětluje Otmar Ondraczka (na snímku vpravo) s tím, že jen teoretické přípravy na získání patřičného oprávnění absolvoval na osmdesát hodin.

Střelmistr společnosti Otmar Ondraczka VVUÚ z Ostravy-Radvanic a jeho pracovní život se točí zejména okolo explozí, zapálení a požárů.Zdroj: Deník/Radek LukszaA otočení kličkou (na snímku vlevo), po němž následuje výbuch, je podle něj pomyslnou třešničkou na dortu.

„Strach? S tím bych neprošel. K tomu, co dělám, mám respekt!" tvrdí Ondraczka s upozorněním, že jeho profese vyžaduje kromě znalosti spousty předpisů či skvělé kondice i schopnost předcházet konfliktním situacím.

A vylučuje náklonnost k lihovinám (jakožto i veškerým omamným látkám).

Ondraczka v práci testuje různé výbušniny či protivýbuchové prostředky a dělá ukázky VVUÚ jak pro odbornou, tak laickou veřejnost.

„Nejvíce si dávám bacha na prach. Hlavně černý. Odpálit dokážu mouku, cukr, kakao či tabák. Dá se říci, že co hoří, to může bouchat. Ale doma se toho obávat nemusíme. Těžko má někdo ve spíži rozvířené kritické množství prachu a k tomu ještě potřebný iniciátor," dodává střelmistr.