Ročně se v republice zraní kolem třiceti tisíc dětí. Úrazy jsou navíc nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladistvých. Jen v našem kraji vyjedou záchranáři ke dvěma tisícovkám poranění u dětí a dospívajících do 19 let ročně. A během letních měsíců výjezdů ke zraněným dětem přibývá.

Nebezpečná jsou hlavně kola

„K nejčastějším patří nehody na jízdních kolech či koloběžkách, ty jsou za příznivého počasí prakticky na denním pořádku. Vyjíždíme také ke zraněním na in-line bruslích či skateboardech," potvrdil mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl. A doplnil některé příklady z uplynulých dnů.

„Ošetřovali jsme například tříletou dívenku po pádu z prolézačky.

Dále devítiletého chlapce, který spadl u bazénu a způsobil si poranění hlavy a otřes mozku. A také dvanáctiletého hocha s úrazem ramene, který si přivodil při hraní fotbalu," jmenoval Humpl a dodal, že tento nárůst dětských úrazů o prázdninách je každoroční.

Rizikový věk: deset až patnáct let

Tento trend potvrzuje i Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny. „Nárůst počtu úrazů ve druhém a třetím čtvrtletí evidují lékaři i pojišťovny. Naším nejnákladnějším pacientem byl v loňském roce desetiletý chlapec, který si vážně poranil mozek. Jeho léčba stála více než 650 tisíc korun," podotkla Mazurová.

Podle statistik ČPZP je nejrizikovější věk mezi desátým a patnáctým rokem. Každoročně se zraní téměř pětina všech dětí v tomto věku. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2014 za léčbu dětských úrazů zaplatila 26, 7 milionu korun.

„Oproti roku 2013 je zde nárůst výdajů na léčbu úrazů přibližně o pět milionů korun," upozornila Elenka Mazurová. Rizikové jsou podle statistik zejména skoky do neznámé vody při koupání a lezení po skalách. Nejmenší děti jsou nejvíce ohroženy v domácnosti, ať už se jedná o popálení, opaření či pády. Častěji se pak zraní chlapci než dívky.

Své o tom ví i Lucie Vrbová, maminka budoucího druháka Patrika. „Měli jsme jet v polovině července k moři. Místo toho jsme doma, maximálně zajedeme k babičce na zahradu. Sotva začaly prázdniny, podařilo se mu vybourat na kole a teď má ruku v sádře," líčila mladá žena.

Jak to vidí pojišťováci

Podle Ivy Knapové z ČSOB Pojišťovny tvoří více než polovinu „letních úrazů" šest typů poranění, kterým je ve většině případů možné zabránit prevencí. „Typickým příkladem jsou bruslaři na cyklostezce nejen bez přilby, ale i bez chráničů kolen a loktů," vysvětlila Knapová.

Tabulce TOP šesti letních úrazů vévodí tržné rány a odřeniny, pohmoždění horní i dolní končetiny či podvrtnutý kotník.

„Významný statistický podíl se zvýšeným výskytem vážnějších úrazů způsobených přeceněním vlastních sil zaujímá i dospívající generace, včetně malých dětí. Vznik úrazu přitom může nejvíce ovlivnit člověk sám svým chováním a správným vyhodnocením situace, která mu může předcházet," dodala Iva Knapová z ČSOB Pojišťovny.