Přibývá firem i restaurací, kde si zaměstnanci ani hosté nezapálí, a přesto nekrachují. Právě naopak se objevují noví hosté, kteří by dříve do začouzeného lokálu nevkročili.

Nejmasověji proti kouření na pracovišti zakročili v hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava. Téměř půl roku už si zde nezapálí nejen pracovníci, ale ani návštěvy zvenčí.

„Spíše máme od zaměstnanců kladnou odezvu. Pochvalují si jak citelné zlepšení fyzické kondice, tak i nemalou ekonomickou úsporu. Tyto změny pozitivně hodnotí i rodiny zaměstnanců," říká Barbora Černá-Dvořáková, mluvčí společnosti.

A dodává, že zatím bylo porušení zákazu kouření ve firmě řešeno pouze v jednom případě.

Půl milionu na pilulky a vyšetření

Firma připravovala své zaměstnance na přechod k nekuřácké společnosti už hodně dopředu. Umožnila jim například absolvovat odvykací kúru. Zaměstnanci si z celkové ceny ve výši 8100 korun hradili 2500 korun jako spoluúčast.

Pokud po roce po jejím absolvování laboratorní vyšetření prokážou, že jsou skutečně nekuřáci, mohou tuto částku získat zpět.

„Za uplynulé dva roky přispěla Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) na tento program částkou půl milionu korun. Prostředky byly využívány na vstupní vyšetření zaměstnance a na odvykací pilulky," doplnila Elenka Mazurová, mluvčí ČPZP, která se jako jediná do programu hutě na odvykání kouření zapojila. Na jednotlivce přispívala částkou 5400 korun a 2500 doplácel zaměstnanec.

Už má peníze zpět

Petr Hlawiczka, strojník na vysokých pecích, již ale vložené peníze získal zpět. Nejen tlak ze strany zaměstnavatele, ale i rodiny, kde manželka je nekuřačka, jej přiměly k tomu, aby s kouřením zkusil skoncovat také.

„Impulzem ke zbavení se tohoto zlozvyku byla nabídka odvykacího programu a to, že se staneme nekuřáckou firmou. S pomocí kúry nebylo odvykání ani tak těžké, jak jsem čekal. Navíc mi fandili i mí kolegové na pracovišti," uvedl. Přiznal také, že dalším důvodem k tomu, aby přestal kouřit, byl také pocit jisté společenské nepatřičnosti. To když musel opouštět společnost na různých akcích, aby si mohl jít zakouřit.

Zakázali kouřit, a nezkrachovali

Také nekuřáckých restaurací kvapem přibývá. Podle odhadů je jich v kraji už okolo čtyřiceti procent. Nejenže nezkrachovaly, ale cestu sem si našli další hosté, kteří se dříve začouzenému prostředí obloukem vyhýbali.

Déle než rok se nekouří v obecním hostinci U krokodýla v Kozmicích na Hlučínsku. Milan Beneš, který má hospodu v pronájmu, vyhlásil zákaz kouření předloni ve vánočním čase. A to i přesto, že sám je dodnes kuřák.

„Ze začátku byli někteří proti tomu, že museli chodit kouřit ven. Teď si spíše pochvalují, že tolik neprokouří. A v létě mohou sedět na vzduchu na terase," pochvaluje si. Do nekuřácké hospody začaly chodit častěji celé rodiny, které se zde zastaví i s dětmi, například po nedělní procházce. Nebo zajdou na oběd.

A kladné zkušenosti má i Marián Bavlšík. Ten provozuje restauraci U Rady v centru Ostravy. Ani zde si už nejen štamgasti od loňského května nezapálí. A téměř nikdo neodešel.

„Na tržbách jsme to nepocítili. Právě naopak! Častěji než dříve chodí na jídlo rodiny s dětmi nebo o víkendu polští turisté," dodává Marián Bavlšík.