„Mládě se narodilo 5. dubna. Jedná se o historicky první mládě, které se narodilo nejen v ostravské zoo, ale i v rámci ostatních českých a slovenských zoo,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

„Pohlaví mláděte nebudeme znát minimálně prvního půl roku. Obě pohlaví se rodí zbarvená jako samice, teprve v šesti až osmi měsících se maska změní podle pohlaví,“ vysvětluje vrchní chovatelka Jana Kanichová.

První ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla v Ostravě-Porubě.
Akrobaté a žongléři vystoupí v ulicích. 2. ročník festivalu Cirkulum se blíží

„Velmi bychom si přáli, aby to byla samička, protože těch je v evropské populaci velký nedostatek,“ dodala.

Celková populace v evropských zoologických zahradách čítá méně než padesát jedinců, sestaveno bylo šestnáct chovných párů. Za posledních pět let se však rozmnožily pouze čtyři z nich. Z šesti narozených mláďat přežila čtyři.
Mládě v ostravské zoo se ještě vozí na těle samice (obtočené kolem pasu), ale už se postupně osměluje. Ostrov s lemury mongoz najdou zájemci pod výběhem žiraf a dalších afrických kopytníků v blízkosti expozice Mokřady. 

K TÉMATU Lemur mongoz obývá suchý opadavý les a sekundární prales na Madagaskaru a vlhký les na ostrovech Comoro, kde byl tento lemur kdysi vysazen. V Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN je zařazen do kategorie „Kriticky ohrožený“, což je poslední před kategorií „Vyhuben“. Hlavní příčinou ohrožení je rychlý úbytek jejich přirozeného prostředí a lov pro maso.

Letní koupaliště Ostrava-Poruba
Sezona je tu. Letní koupaliště v Porubě: „fofry" před otevřením!