Svítící vánoční ozdoby ve tvaru zvonků, hvězd či mašlí na sloupech elektrického osvětlení a rozzářené vánoční stromy na různých místech Ostravy patří neodmyslitelně k vánoční atmosféře města. „Je pěkné sledovat první sníh pod vánočním osvětlením, díky kterému jdou ve tmě padající vločky krásně rozpoznat," řekla Deníku pětadvacetiletá Hana Ryšánková z Ostravy-Hrabůvky.

Jak byla vybrána vánoční dekorace Nové radnice a kdy bude rozsvícena?"Již tradičně o její finální podobě rozhodli občané formou elektronické ankety na webu města. Letos vybírali z devíti anonymně zveřejněných návrhů čtyř dodavatelů. Vítězná společnost dodá vánoční a novoroční výzdobu radnice a Prokešova náměstí za cenu 997 651 korun bez DPH. Veškerá výzdoba je také letos provedena v úsporné LED technologii s barvami champagne bílá a studená bílá. Vítězná vánoční a novoroční dekorace bude nainstalována a rozsvícena 27. listopadu a sňata 6. ledna," odpověděla na otázku Deníku Andrea Vojkovská, mluvčí ostravského magistrátu.

Osvětlení ulic, vánočních stromů, vánočních trhů, radnic i dalších budov už většina lidí automaticky vnímá jako klasický obraz předvánočního času. Málokdo si ale všimne, že přípravy a instalace výzdoby probíhají s několikatýdenním předstihem. „Na montáž musíme mít určitou časovou rezervu, protože ji často ovlivňuje počasí," uvedla vedoucí správy veřejného osvětlení Petra Zatloukalová.

Montáž vánoční výzdoby města každoročně zajišťuje Správa veřejného osvětlení Ostravských komunikací. „Stanovíme podmínky pro umístění ozdob, jejich instalovaný příkon a posuzujeme technické možnosti sítě. V Ostravě je asi 1200 kusů ozdob, které jsou zprovozněny nejdříve poslední čtvrtek před první adventní nedělí a mohou svítit pouze do 6. ledna," popisovala Petra Zatloukalová.

Programy

Rozsvícení ozdob je pak už v kompetenci obvodů a často souvisí i s konkrétním programem.

„Kompletní vánoční výzdoba obvodu Ostrava-Jih, která se letos poprvé rozsvítí první adventní neděli, přijde zhruba na 520 tisíc korun," uvedl tiskový mluvčí nejlidnatějšího ostravského obvodu Michael Kutty.

V Porubě se práce dokončují a Hlavní třída se vánočně rozsvítí už v pátek.

„Kromě šesti stromů nazdobí Poruba i budovy úřadu a pódium u kruhového objezdu, kde se budou konat adventní koncerty," upřesnil mluvčí Poruby Martin Otipka.

Centrální městský obvod a Mariánské hory a Hulváky mají již výzdobu připravenou a čekají na tento čtvrtek, aby mohla zazářit v celé kráse.

„Na většinu ozdob oproti loňskému roku budou použity LED žárovky. Navíc do věže naší radnice jsme nechali nainstalovat speciální elektronickou zvonkohru. Jedná se o zařízení, které bude v době adventu od 10 do 18 hodin každou sudou hodinu hrát vánoční písničky, a zpříjemní tak občanům sváteční období," popsal Deníku novinky ve výzdobě mluvčí Mariánských Hor a Hulvák Patrik Hujdus.

Moravská Ostrava a Přívoz zase láká na honosně osvětlený vánoční strom na hlavním náměstí.

„Letos bude výzdoba stromu o něco bohatší než v minulých letech. Jinak klasická výzdoba ulic zůstane přibližně stejná. Použili jsme celkem 478 ozdob a jejich montáž se vyšplhala přibližně na 280 tisíc korun," uzavřela tisková mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Klára Kohutová

Nová radnice se rozzáří už dnes Budovu Nové radnice a Prokešovo náměstí můžete dnes po 16. hodině spatřit v celé kráse. Vpodvečer se poprvé rozzáří sváteční výzdoba. O její podobě rozhodli, stejně jako loni, Ostravané v elektronickém hlasování. Vítězný návrh získal 909 hlasů. „Před radnicí stojí 10,5 metru vysoký umělý strom zdobený světelnými řetězy a flash blesky. Na špici je 3D zlatá hvězda," popsala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Výzdoba je provedena v úsporné LED technologii a bílé barvě. Magistrát přišla na téměř milion korun (bez DPH). K této částce se včera vyjádřil i ostravský primátor Tomáš Macura s tím, že v příštích letech by mohla být levnější a racionálnější. Ostravané si ji mohou užívat až do 6. ledna. (ami)