SERIÁL DENÍKU:
ZAOSTŘENO NA VÝDAJE

„Pro věrné cestující zaregistrované na eShopu České dráhy zavádí navíc nový bonusový program a rozšíří nabídku výhodnějších mezinárodních jízdenek do vybraných zahraničních destinací," uvedla mluvčí českých drah Kateřina Šubová.

Petr Šťáhlavský z ČD doplnil, že k podstatným změnám nedochází u včasných ani Akčních jízdenek pro linku z Ostravy do Prahy.

„V zásadě budou platit ceny stávající. Například Akční jízdenka stojí 295 korun, včasné jízdenky už od 200 korun. K výraznější úspoře dojde u jízdenek 1. třídy nad 120 kilometrů. Toto opatření je plošné, vztahuje se na všechny linky ČD na území celé ČR. Konkrétně u linky Ostrava Praha se to u obyčejného jízdného (bez slev) promítne tak, že místo současné ceny 722 korun bude nově platit 627 korun. V případě linky Ostrava - Brno dojde ke zlevnění ze stávajících 356 korun na 309 korun.

Až do 13. prosince platí stávající ceny, a to včetně předprodeje až šedesát dní," dodal Petr Šťáhlavský.

Ke zlevnění nebo rozšíření nabídky dochází od 14. prosince také u některých mezinárodních jízdenek.

Děti do šesti let: bezplatně, ale s jízdenkou

Novinkou, která vstoupí v platnost v souvislosti s novým jízdním řádem Českých drah, je i to, že jízdenku budou muset mít i přepravované děti do šesti let. „Jízdenka bude ale mít nulovou hodnotu. Lidé si ji mohou koupit při nákupu svých jízdenek, případně ji vystaví pokladník či průvodčí. Pro nás jako dopravce tím nevzniká žádná finanční zátěž a slibujeme si od tohoto opatření, že získáme lepší přehled o frekvenci a počtu cestujících i o tom, kam cestují," doplnila mluvčí ČD.

Autobusová doprava

V příštím roce bychom se v našem kraji až na výjimky neměli dočkat zdražení ani v autobusové přepravě. Tarif integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS pro příští rok dosud zveřejněn nebyl. Z dobře informovaných zdrojů Deník zjistil, že až na jednu nebo dvě výjimky se cestující zvýšení cen obývat nemusejí.

Dálniční známky: ceny se nemění Ceny dálničních kuponů pro rok 2015 zůstávají stejné jako letos. Informuje o tom na svých webových stránkách ministerstvo dopravy. Roční dálniční kupon, s platností od 1. prosince 2014 do 31. ledna 2016, tak přijde kupujícího na 1500 korun, cena měsíčního kuponu činí 440 korun a desetidenního 310 korun. Prodej ročních kuponů na rok 2015 bude zahájen nejpozději 1. prosince, ostatní kupony bude možné zakoupit nejpozději od 1. ledna. 

Soukromí přepravci

„Jízdenky jsou u nás dostupné až tři měsíce dopředu a jejich cena se v čase mění, podobně jako u leteckých společností. Na každém spoji máme k dispozici několik jízdenek za akční cenu, která je nejvýhodnější. Například na trase Praha Ostrava jsou akční jízdenky za 99 korun. Zpravidla na ně dosáhnou zákazníci, kteří si jízdenku kupují několik týdnů dopředu. Čím více se blíží datum odjezdu a roste obsazenost spojů, tím jsou pak jízdenky, podobně jako letenky, dražší," odpověděla Petra Valentová ze společnosti LEO Express s tím, že v ceníku pro jízdní řád 2014/2015 zůstávají ceny stejné jako doposud. „I v tomto roce lze na trase Praha Ostrava nakupovat akční jízdenky za 99 korun. Nejběžnější cena jízdenky je 279 korun. Pokud je zákazník současně členem našeho věrnostního programu, má i na tuto jízdenku slevu dvacet procent, a zakoupí ji tak za 223 korun," doplnila Petra Valentová. Dodala, že spojení Praha Ostrava zůstává nejdůležitějším produktem společnosti.

S novým jízdním řádem, který vstoupí v platnost 14. prosince, nabídne LEO Express cestujícím i „bleskové" spoje, které budou stavět pouze v Ostravě, Olomouci, Pardubicích a v Praze. Cestu tak ujedou za tři hodiny a čtyři minuty.

Další soukromý vlakový dopravce RegioJet rovněž ceny jízdného od nového jízdního řádu nemění. „Zákazníkům navíc poskytujeme různé slevy. Například cestujícím, kteří jezdí do školy, nabízíme slevu 45 procent v tarifu Standard a Relax ve vybraných spojích. Autobusový dopravce Student Agency v současné době připravuje nový ceník jízdného platný od 1. ledna 2015 a bude o něm informovat v průběhu prosince," uvedla Petra Nováková ze Student Agency. Klienti si podle ní navíc mohou zdarma pořídit Kreditovou jízdenku, která jim umožňuje zakoupit vlakové a autobusové vnitrostátní či mezinárodní jízdenky ještě výhodněji.

„Aktuální cena jízdenky na trati Praha Ostrava-Svinov s Kreditovou jízdenkou pro dospělého v tarifu Standard stojí 185 korun, v Relaxu pak 290 korun a Business 349 korun," upřesnila Petra Nováková.

Kolik budeme platit u benzinových pump?

Ceny pohonných hmot ovlivňuje podle Václava Louly, experta České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO), řada faktorů, a tak lze jen velmi obtížně předpovídat jejich vývoj v následujícím roce.

V posledních měsících ceny ropy klesaly. „Vlivů, které to způsobily, je hodně. Ekonomiky nerostou tak rychle, jak se předpokládalo. Státy rovněž daňově zvýhodňují alterantivní paliva, stále více se využívá například zemní plyn, fosilní paliva, totéž platí i pro elektromobily. Zároveň je patrný konkureční souboj zdrojů ropy z oblasti Blízkého východu a oblasti USA a Kanady," řekl expert ČAPPO.

Vysvětlil také, že částečnou odpověď, jak se bude situace dále vyvíjet, by mohlo přinést už dnešní zasedání kartelu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). „Pořád platí, že ropa jako surovina není plně nahraditelná, a už samotné avizované zasedání kartelu přináší mnoho nejistot. Dodavatelé sdružení v OPEC dodávají na světové trhy zhruba třicet procent ropy. Takže už jen to, že svolali zasedání, vnáší mnoho nejistot do budoucího vývoje cen této strategické suroviny," dodal Václav Loula.

Zlevňování mohou sledovat motoristé i u tuzemských pump. Počátkem října se natural 95 u ostravských pump prodával v rozmezí od 35,40 koruny do 37,60 koruny za litr. V posledním listopadovém týdnu někteří pumpaři v Ostravě nabízejí tento benzin i za méně než 33 korun.

K TÉMATU:

Světové ceny ropy během obchodování v průběhu úterý 25. listopadu klesly o více než dolar za barel. Důvodem jsou rostoucí pochybnosti, že se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) tento týden dohodne na snížení těžby.

Ceny ropy zamířily dolů po zprávě, že jednání zahrnující Saúdskou Arábii, Rusko, Mexiko a Venezuelu nepřinesla žádnou dohodu o snížení těžby. „Z jednání je celkem jasné, že Saúdové snížení těžby nechtějí a že žádné nepřijde," uvedl analytik John Kilduff ze společnosti Again Capital.

Saúdská Arábie je nejvlivnějším členem kartelu OPEC a největším vývozcem ropy na světě. Rusko, které do kartelu nepatří, je největším světovým producentem ropy.

Cena ropy Brent se v polovině listopadu propadla na čtyřleté minimum 76,76 dolaru za barel. Od června se tak snížila o zhruba třetinu. Za poklesem cen ropy stojí dostatečné zásobování trhu touto surovinou a obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii.

Podle některých odborníků by se pokles cen mohl ještě prohloubit, pokud se OPEC na svém čtvrtečním zasedání ve Vídni nedohodne na snížení těžby o minimálně milion barelů denně. Těžební limit zemí OPEC v současnosti činí 30 milionů barelů denně. (ČTK)

Čtěte regionální Deník, abyste se včas dozvěděli, co bude příští rok znamenat pro vaše domácí hospodařeníKaždý čtvrtek najdete v tištěném vydání Deníků Moravskoslezského kraje nový seriál s názvem Zaostřeno na výdaje, ve kterém se snažíme zjistit, jak se v roce 2015 budou vyvíjet ceny v oblastech, které se rodinných rozpočtů nejvíce dotýkají.