Jednak slavnostní mše a obřady nebude sloužit v katedrále, která prochází rozsáhlou rekonstrukcí, ale budou se konat v kostele svatého Václava a také v kostele svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu. Navíc začátkem dubna uplyne 25 let jeho biskupské služby.

„Svatému otci se neříká ne," vzpomíná na dobu před čtvrt stoletím. V březnu roku 1990 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován titulárním biskupem v Catabum Castra a světícím biskupem pražské arcidiecéze. Biskupskou konsekraci přijal 7. dubna téhož roku. Šest let působil v Praze, pak se vrátil do Ostravy. Od roku 1996 je biskupem ostravsko-opavské diecéze.

„Přiznám se, že tenkrát jsem měl strach, protože předtím jsem biskupa viděl tak akorát z rychlíku. Občas v semináři pana kardinála Tomáška, jednou, dvakrát do roka pana biskupa Vránu při svěcení. To ale byly vždy oficiální akce. Nikdo neměl šajnu, co obnáší biskupský úřad. Dnes po těch letech člověk zpytuje svědomí, jestli zejména v počátcích neudělal chybu," říká. A s humorem sobě vlastním dodává, že mu zejména při rozhodování hodně pomáhá jeho „šéf" nahoře.

Od Zeleného čtvrtka až do Božího hodu velikonočního bude sloužit mše a obřady. Nejvíce v kostele svatého Václava, kde také vykoná pobožnost křížové cesty. Ve čtvrtek se v kostele svatého Ducha v Zábřehu sejde na mši s více než stovkou kněží z celé diecéze a požehná oleje, které jsou používány při svěcení. Nezapomene ani na klasické velikonoční tradice, jako je pomlázka. „Roky už mám krásnou opentlenou vařečku," prozrazuje a s nadsázkou dodává obavy, aby to „nebylo považováno za domácí násilí".