Stavba s rozpočtem téměř 110 milionů korun potrvá do července příštího roku. „Realizace projektu přinese také zlepšení dostupnosti nyní slepé ulice Pavlovovy a zklidnění dopravy v ulicích Výškovické a Čujkovově v Zábřehu," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Stavba si mimo jiné vyžádá mimoúrovňové řešení. Dosavadní přechody pro chodce budou nahrazeny podchodem se zajištěním bezbariérového přístupu k tramvajovým zastávkám Most Mládeže. Součástí projektu je i vybudování cyklostezky, která propojí ulice Rodinnou a Kpt. Vajdy.

Již v noci z pátku na sobotu od 23. hodiny začala na tramvajové trati v ulici Plzeňské, mezi mostem Mládeže a křižovatkou u Úřadu městského obvodu (ÚMOb) Ostrava-Jih, obousměrná výluka. Potrvá do úterý 20. srpna asi do 18. hodiny. Z tohoto důvodu dojde k odklonu tramvajových linek číslo 12, 17, 18. Cestující budou v úseku Sport Aréna ÚMOb Jih moci využít náhradní autobusovou dopravu. Tramvaje se na jednokolejné trati znovu rozjedou 20. srpna od 18 hod. Od 10. srpna až do konce června 2014 bude v ulici Plzeňské zrušena tramvajová zastávka Most Mládeže.

Od soboty od 6 hodin je pro automobilovou dopravu uzavřen jízdní pás v ulici Plzeňské u mostu Mládeže ve směru do Hrabůvky. Provoz je sveden pomocí nově vybudovaných silničních přejezdů přes kolejiště do obousměrného dopravního pásu ve směru Nová Ves vodárna. „Uzavírku si vyžádá instalace nových trakčních stožárů, úprava trakčního vedení, překop pro uložení dešťové kanalizace a vrtání pilotové pažicí stěny pro realizaci první etapy výstavby podchodu pro pěší pod ulicí Plzeňskou," upřesnila mluvčí Vojkovská.

Od neděle 18. srpna od 8 hodin do středečního rána 21. srpna 8 hodin bude silniční provoz zmíněného úseku ulice Plzeňské převeden obousměrně do dopravního pásu ve směru do Hrabůvky. Krátkodobé uzavření jízdního pásu ze směru od Hrabůvky k vodárně v Nové Vsi je nutné pro provedení otevřeného překopu pro uložení dešťové kanalizace.

Od středy 21. srpna od 8 hodin do pátku 13. prosince bude silniční obousměrný provoz na ulici Plzeňské převeden zpět do dopravního pásu ve směru Nová Ves vodárna a uzavřen dopravní pás ve směru do Hrabůvky. V tomto období bude prováděna výstavba první etapy podchodu pro pěší a úprava silničního dopravního pásu na ulici Plzeňské ve směru do Hrabůvky.

Přes zimní období od 13. prosince do 3. března následujícího roku bude silniční provoz na Plzeňské ulici u mostu Mládeže postupně vracen do původních dopravních pásů, tak jako před uzavírkou.

V příštím roce bude od 3. března do 30. června 2014 uzavřen jízdní pás ve směru Nová Ves vodárna. Silniční provoz bude obousměrně převeden na nově zrekonstruovaný dopravní pás ve směru do Hrabůvky. V tomto období bude prováděna výstavba druhé etapy podchodu pro pěší a úprava silničního dopravního pásu na ulici Plzeňské ve směru Nová Ves vodárna.

„Silniční provoz na ulici Plzeňské se do stavu před silničními výlukami vrátí začátkem července 2014, kdy budou stavební práce dokončeny," dodává tisková mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Iva Mušálková