„Nic nového," s těmito slovy nás po roce přivítala paní Marcela, která obsluhuje veřejné toalety poblíž hotelu Imperial. Ulevit si zde můžete stejně jako loni za pět korun. A dokonce stejně jako tenkrát odmítla prozradit své příjmení.

„Lidi chodí různě. Někdy deset, jindy tři. Ale když byly ve městě Colours, tak jich přišlo denně i třicet čtyřicet," vzpomíná. Zato o některých sobotách, kdy je v historickém středu Ostravy pusto, do podzemních záchodků nevkročí ani noha.

V centru jen dva záchodky

Obvod Moravská Ostrava a Přívoz, tedy centrální obvod města, má nyní ve správě pouze dvě toalety pro veřejnost. Kromě výše citovaných jsou další na Frýdlantských mostech. Třetí v Komenského sadech jsou v pronájmu.

„Provoz současných toalet obvod ročně stojí kolem 300 tisíc korun za jedny. Ty podzemní jsou dražší, ty na mostech lacinější," říká Petr Smoleň, ředitel zdejších technických služeb. Jak dodává, vybraná částka za použití WC, která se pohybuje kolem 80 tisíc korun, rozhodně na pokrytí nákladů nestačí a radnice musí provoz dotovat.

Je to ostatně vidět také na vzhledu toalet v centru. I stavebnímu laikovi je při vstupu do podzemí jasné, že by zde bylo třeba rekonstrukce jako sůl.

Mluvčí moravskoostravské radnice Jana Pondělíčková ale potvrdila, že stále platí záměr obvodu podzemní záchodky časem zavřít. Obvod sice uvažuje o tom, že na některých místech vybuduje samočisticí toalety, ale to je vzhledem k napjatému rozpočtu záležitost neurčité budoucnosti.

Obvody na tom nejsou lépe

Nicméně také v dalších městských obvodech se musíte spoléhat jedině na restaurace, nákupní centra nebo blízké křoví. I když si pamětníci třeba vzpomenou, že tam dříve veřejný záchodek měli, většinou v současnosti už neexistuje.

„Prý kdysi v parku u kostela toaleta byla, ale já už to nepamatuji," říká tajemnice Polanky nad Odrou Zdeňka Svobodová. Podobně jsou na tom například v Petřkovicích, Radvancích a Bartovicích, Mariánských Horách a Hulvákách i Slezské Ostravě. Důvody jsou různé.

Ve Vítkovicích zmizely poslední veřejné toalety při rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad. Výstavba nových se zde neplánuje a jiné už obvod na svém území nemá.

„Měli jsme toalety pro dámy i pány na Mariánském náměstí. Poté co je ale zničili vandalové, jsme je zavřeli a o vybudování nových neuvažujeme," říká zase Simona Součková z úřadu v Mariánských Horách a Hulvákách. Starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř naopak míní, že v obvodu tato služba nechybí. „Nejsme centrum," říká. „Více lidí se koncentruje jedině u Penny marketu poblíž Dolu Bezruč. Jinak většinou míří do zoo nebo krematoria a tam toalety jsou," dodává. Podle hlavního architekta města Cyrila Vltavského neexistuje předpis, který by městu určil, kolik má mít veřejných toalet na počet obyvatel. Tak, jak je tomu například u výstavby škol, tělocvičen nebo restaurací. „Je to ale o kultuře toho města," dodává.