Nejprve nám zdejší „ajťák" a promítač Jan Janošec ukazuje zákulisí a promítací kabinu. Popis a funkce všech těch přístrojů jdou tak trochu kolem mě, přesto je zajímavé vidět, co vše je třeba k tomu, aby si lidé v sále mohli vychutnat 3D zážitek.

Z toho, co je pro běžného smrtelníka z masa a kostí – nikoliv nadšenců snad z drátků a diod – srozumitelné, se dozvídáme například to, že pro vytvoření 3D efektu je potřeba dvou promítacích projektorů a zážitek umocňuje prostorový zvuk díky technologii 7.1.

Poté už ale míříme do prostorného sálu, kam se vměstná až dvě stě diváků. Připraven je pro nás film Cesta do Vesmíru o výzvědných misích na Mars. Zajímavý dokument z kosmu nabývá díky 3D vnímání na síle.

Zdroj: Youtube

Méně radosti mám z následného testu, kdy nám je puštěno přibližně patnáct filmových melodií. Výsledek a procento úspěšnosti si raději nechám pro sebe, uklidňuje mě alespoň skutečnost, že pánové okolo jsou na tom podobně.

Poté ještě míříme do střižny, kde Ondřej Kubes týden co týden sestřihává videa z našich reportáží, které můžete zhlédnout na webu Deníku i YouTube profilu Světa techniky. Leč už ne ve 3D.

„Sestříhání dvacetiminutového materiálu mi běžně zabere tak dvě tři hodiny. Výsledné video je pak přibližně minutové. Je třeba do něj zakomponovat nějaký úvodní slide, hudbu, loga a podobně," popisuje Ondra, co jej krátce po našem odchodu znovu čeká.

Obsahem dnešní reportáže i vybraným přibližně 45minutovým filmem udělali pánové ze Světa techniky radost i kolegovi Michalu Krusberskému z Hitrádia Orion.

„Už odmala koukám na podobné filmy. Jsem rád, že se při nich můžu dostat do prostředí jiného světa. Bylo příjemné opustit obyčejný pracovní svět a na chvíli se dostat do toho nadpozemského. Za mě pěkná návštěva," sděluje mi své dojmy. Vidím to podobně a příště zajdu na přírodovědný snímek o Africe či Galapágách.

3D kino ve Světě technikyKinosál ve Velkém světě techniky (STC) v Dolních Vítkovicích disponuje druhým největším plátnem v republice, které má rozměry bezmála dvacet krát deset metrů. S ohledem na zaměření Světa techniky se v něm promítají výhradně přírodovědné a naučné filmy z produkce BBC. „V nabídce máme vždy dva až tři, teď jsou to nové dokumenty Galapágy: zázrak přírody, Divoká Afrika a Cesta do Vesmíru," říká vedoucí provozu STC René German s dodatkem, že sál se dá kromě promítání využít i pro různé konference a školení, pro které je v něm vybudované i malé pódium. „Na plátno můžeme dostat téměř cokoliv, včetně vysílání například mistrovství světa v hokeji," dodává promítač a místní „ajťák" Jan Janošec. O víkendech a svátcích promítá kino čtyřikrát denně (v 11, 13, 15 a 17 hodin), přes týden, je-li zájem alespoň dvanácti lidí, zejména pro školy (v 11 a ve 13 hodin).

Co bude příště?Příští týden si v seriálu Milion zážitků v Dolních Vítkovicích vyzkoušíme adrenalinový výstup na vysokou pec v areálu Hlubina, kde nás zasvětí i do tajů místních řemesel a umění! Reportáže z návštěv můžete slyšet každý pátek na vlnách Hitrádia Orion.