Hasiči z ostravské stanice Fifejdy se rozhodli konkurovat jiným mediálním výzvám a naverbovat co nejvíce nových dárců krve, případně zapojit k propagaci i ty stávající.

Na internetový portál YouTube umístili video, ve kterém vyzývají k dárcovství krve.

Počet shlédnutí videa i komentáře a počet fanoušků Facebokové stránky výzvy Na KREV!!!  nasvědčují tomu, že se jim to povedlo.

Zdroj: Youtube

Na KREV!!!

„Jsme hasiči z Fifejd a chceme vás pozvat do projektu. Nikoho nebudeme nutit pít pivo, ani po sobě lít kyble vody a vousy nemůžeme mít…" zní úvodní slova jejich videa, které během prvních dvaceti čtyř hodin od svého zveřejnění shlédlo tisíce lidí.

Založili také stránku Na KREV!!! na Facebooku, ke které se již přihlásily stovky fanoušků - více zde.

Jednoduchá a přitom velmi účinná. Výzva projektu Na KREV!!! ostravských profesionálních hasičů ze stanice Ostrava-Fifejdy propaguje užitečnost dárcovství krve a zároveň vybízí samotné dárce, aby zviditelnili svou pomoc druhým (například snímky z odběru) a byli na ni pyšní.

Každý může být hrdinou

Při své profesi hasiči denně zachraňují lidské životy a sami tedy moc dobře ví, jak je krev potřebná.

„Zabývali jsme se tou myšlenkou už dlouho. Bylo nám líto, jak moc se medializují různé jiné výzvy k pomoci s výzkumem a léčbou všech možných nemocí, ale o té úplně základní, která je přitom jednou z nejdůležitějších pomocí, se téměř nemluví," popisuje vznik nápadu jen z autorů Roman Pecháček.

„Právě proto, že denně vidíme, jak je dárcovstí krve potřebné, je heslem výzvy slogan Nemusíš být hasič, abys zachránil život," popisuje dále profesionální hasič.

Účelem výzvy není podle jeho slov jednorázový hromadný organizovaný odběr krve, ale samotné jeho zviditelnění. Snaha o to, aby darování krve veřejnost začala chápat jako skutečné hrdinství, protože opravdu zachraňuje životy.

„Sami jsme nečekali takovou odezvu. Nejenom, že se nám ozývají lidé z druhého konce republiky, ale už i ze Slovenska. Sami jsme rádi, že se to chytlo," dodává závěrem Roman Pecháček.