Chybějící komunisté ve vládě poprvé od druhé světové války, úpadek sociální demokracie, která se rovněž nedostala do sněmovny, drtivé vítězství hnutí ANO v Moravskoslezském kraji, ale porážka na celostátní úrovni, vzestup ODS, TOP 09 a KDU-ČSL pod vlajkou koalice Spolu, ale i prokletí Pirátů za spolčení se se starosty, kteří byli patrně oblíbenější, než si partneři malovali. Z těchto témat se rýsují i konkrétní tváře poznamenané úspěchem a neúspěchem.

Vítězové

Ivo Vondrák. Navzdory celorepublikovému triumfu koalice Spolu je hlavním vítězem voleb v Moravskoslezském kraji jeho současný hejtman. Druhé koalici Spolu „nadělil“ 13procentní manko a o svém vítězství hovoří jako o „výjimečném“. Stejný počet mandátů (10) jako v minulých volbách s ohledem na nové poměry při přerozdělování hlasů neočekával.

Ivo VondrákIvo VondrákZdroj: ANO

Potvrdilo se, že Moravskoslezský kraj byl klíčovým regionem voleb, právě zde ANO získalo ze všech regionů nejvíce mandátů. Sám Vondrák „do kasy“ přispěl více než 17 tisíci preferenčních hlasů. Na zbylých pozicích k překvapení nedošlo, všech devět dalších poslanců za ANO je z elitní desítky na kandidátce.

Ivo Vondrák na tiskové konferenci v sídle ANO, 9. října 2021 v Praze.
Věrní voliči v MS kraji: Nejvíce hlasů po Babišovi "zajistil" hejtman Vondrák

Zbyněk Stanjura. Nelze opomenout krajského lídra celorepublikového vítěze voleb. Koalice Spolu utvořila silný triumvirát a bavili-li jste se s jejími zástupci, došlo vám, že programová shoda v mnoha případech přerostla dokonce v přátelství. Někdejší ministr dopravy zvedl demokratický prapor silně nad hlavu.

Zbyněk Stanjura, 53 let, Opava, poslanec Parlamentu ČR, 3 648 hlasůZbyněk StanjuraZdroj: Archiv

Michaela Šebelová. Kroužkování se patrně stane novým nejoblíbenějším slovem v řadách Starostů a nezávislých (STAN). Starostka Kunčic pod Ondřejníkem Michaela Šebelová je touto cestou dostala ze 14 (!) místa na kandidátce na úplné čelo a podívá se do poslanecké sněmovny. Získala přes 1400 preferenčních hlasů víc než lídr koalice Lukáš Černohorský. Bravo!

Michaela ŠebelováMichaela ŠebelováZdroj: Archiv strany

Volební štáb strany SPOLU, 9. října 2021 v Ostravě.
Dění ve volebních štábech v Ostravě: Piráti na Stodolní, SPOLU v Modrém domě

Zdeňka Němečková Crkvenjaš. Na kandidátce koalice Spolu figurovala na pátém místě a než z ní v létě odstoupil exministr zdravotnictví Pavel Drobil, byla ještě níž. Nakonec však míří do sněmovny ze druhého místa v řadách koalice Spolu, přičemž za vítězným Zbyňkem Stanjurou zaostala v preferenčních hlasech o zanedbatelných 350 hlasů. Potvrdilo se, že politik-lékař lidi stále přitahuje.

Zdenka Němečková Crkvenjaš. Občanská demokratická strana s podporou TOP 09.Zdenka Němečková CrkvenjašZdroj: se svolením ODS

Poražení

Lubomír Zaorálek. Spolustraníci mu vyčítají, že až příliš ztratil kontakt s komunální politikou, které nepřikládá takovou důležitost, voliči zase rozhodli, že je přežívajícím dinosaurem, kterému přivřeli brány z druhohor do sněmovny. V ní zkušený Ostravák končí po rovném čtvrt století! Je na čase, aby strana vsadila na novou krev? Volby jasně řekly, že ano.

Lubomír Zaorálek na archivních snímcích Deníku.Lubomír ZaorálekZdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Lubomír Zaorálek na archivních snímcích Deníku.
Politický nekrolog Lubomíra Zaorálka aneb Ostřílený Ostravák mizí ze sněmovny

Leo Luzar. Poprvé od vzniku samostatného státu nebudou komunisté ve vládě, ve společném státě se Slováky pak dokonce od druhé světové války. Pro mnohé občany je to vůbec nejdůležitější poslání letošních voleb. Symbolem krize strany v regionu je její lídr a někdejší místopředseda celé strany Leo Luzar, který s kolegy zůstal pod hranicí čtyř procent a dokonce až za novým uskupením Přísahou.

Leo Luzar, 52 let, Ostrava, poslanec Parlamentu ČR, 2 622 hlasůLeo LuzarZdroj: Archiv

Lukáš Černohorský. Dvojnásobnou porážku vstřebávají Piráti. Jednak věřili, že mnohem více budou dotírat na hnutí ANO a koalici Spolu, natož aby je přeskočila SPD. A doslova hřebíčkem do rakve se jim ukázalo uzavření koalice se STAN. Voliči svým oblíbeným starostům zakroužkovali lepší budoucnost než Pirátům a jejich lídr Lukáš Černohorský (stejně jako druhý v pořadí Ondřej Polanský), podle mnohých jinak perspektivní politik a chytrý člověk, se loučí se sněmovnou. Ze všech poražených je to patrně právě pro něj nejkrutější vystřízlivění.

Volební štáb strany PIRÁTI+STAN, 9. října 2021 v Ostravě. Lukáš Černohorský.Lukáš Černohorský.Zdroj: Deník/Vladimír Pryček

Tomio Okamura - lídr a předseda SPD.
Moravskoslezsko - Okamurův kraj. SPD tady získalo nejvíc hlasů

Lubomír Volný. V regionu, baště svého hnutí, sice získal jeho Volný blok přes 11 700 hlasů, což jsou dvě procenta všech hlasů, sám jich ale získal pouze čtyři tisíce, což nekoresponduje s doslova velkohubými prohlášeními, kterými kolem sebe před volbami střílel. Spíše tak (spolu s Trikolórou) ubral důležité hlasy Okamurově SPD. Celorepublikově pak nezískal Volný blok ani 1,5 procenta potřebného k vyplácení státního příspěvku za hlasy voličů. Lízátka tak bude muset dál kupovat ze svého. Bude-li o to mít ještě zájem, když opouští poslanecké křeslo.

Lubomír Volný.Lubomír Volný.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek