Ještě nedávno byl rektorem, nyní je hejtmanem a brzy zřejmě bude minimálně i poslancem… Řeč je o Ivo Vondrákovi, jedničce na kandidátce hnutí ANO.

To totiž podle volebního potenciálu, který pro Deník zjišťovala v Moravskoslezském kraji agentura Sanep, v našem regionu výrazně vede před ostatními stranami. Sahá až po 29,5 procentech voličů.

„Nemám nic proti průzkumům, ale podle mých zkušeností se většinou od reality dost liší. Já osobně bych si přál takový výsledek, díky kterému bychom mohli být lidem silným partnerem při prosazování našeho programu,“ komentoval výsledek průzkumu Vondrák.

V závěsu na druhém a třetím místě se drží dříve nejsilnější strany v našem kraji ČSSD a KSČM. Sociální demokraté mají podle Sanepu aktuální volební potenciál 19,9 procent komunisté pak 19,6 procent. Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek ale rovněž nechtěl výsledky průzkumu brát jako důležitou bernou minci.

Billboardy s karikaturou Zdeňka Bakaly se objevily na řadě míst Moravskoslezského kraje.
Bakala je zpátky! Billboardy upozorňují na tunelování "bakalování"

„K volebnímu potenciálu bych se mohl vyjadřovat každý den pětkrát. Mě zajímá náš výsledek 21. října,“ řekl Deníku Zaorálek s odkazem na termín samotných voleb. Potěšen aktuálním potenciálem byl naopak lídr komunistů Leo Luzar, i když i on jej zatím považuje pouze za imaginární číslo.

TI „DOLE“ VĚŘÍ V LEPŠÍ VÝSLEDKY

Za první trojkou následuje mírný propad preferencí, nad deset procent by ale mohli v našem kraji dosáhnout Okamurovci a také lidovci. Lubomír Volný, lídr SPD, které odhad přisuzuje až 14,7 procent hlasů, uvedl, že růst preferencí jeho strany přesně odpovídá tomu, co každodenně zažívá při práci v ulicích našich měst. „Bojujeme o dvouciferný výsledek,“ dodal Volný.

Pavla Golasowská, jednička na krajské kandidátce KDU-ČSL, hodnotila dosažený volební potenciál ve výši 10,2 procenta jako standartdní. Ráda by ve volbách dosáhla až na patnáctiprocentní výsledek.

Ve hře o křesla v Parlamentu ČR jsou ale i občanští demokraté (7,2 procent) a v závěsu za nimi TOP 09 (6,9 procent).

Plakát informující o zrušeném koncertu Heleny Vondráčkové se nachází například v opavské městské části Komárov.
Zrušený koncert Heleny Vondráčkové v Opavě bude řešit soud

„Minulý týden, dnes a do voleb ještě mnohokrát se zveřejní odhad volebních preferencí, výsledků i potenciálu. Místo hodnocení čísel raději jezdíme po kraji a potkáváme se s lidmi. Pevně věřím, že výsledek bude lepší než dnešní odhad,“ vyjádřil se k Zbyněk Stanjura, lídr občanských demokratů.

Herbert Pavera, který stojí v čele kandidátky TOP 09, se přidal k těm lídrům, kteří chtějí hodnotit čísla a výsledky až po volbách. Nicméně přiznal, že věří v to, že jeho strana získá i díky kvalitnímu programu a kvalitní kandidátce minimálně sedm procent všech hlasů.

Poslední stranou, které v Moravskoslezském kraji průzkum přisuzuje více než pět procent hlasů, jsou v tuto chvíli volební nováčci Realisté. Jejich potenciál pro volby, které se uskuteční 20. a 21. října, dosahuje 6,1 procenta.

„Jsme každý den v ulicích v přímém kontaktu s lidmi to je klíč k úspěchu a věřím, že se dostaví, což ostatně potvrzuje i tento průzkum. Jsem si jist, že ještě porosteme,“ dodal závěrem lídr realistů Alexander Király.

  Zdroj: Deník

K TÉMATU

Průzkum v krajích: ANO nemá konkurenci

Hnutí ANO Andreje Babiše má nejvyšší podporu voličů ve všech krajích s vý-jimkou jediného, vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury SANEP pro Deník, kterého se v regionech České republiky účastnilo téměř devět tisíc respondentů.

Pouze v Praze má šanci na Babišův „skalp“ TOP 09. Strana, jejíž nejviditelnější tváří je Miroslav Kalousek, nicméně uspěje pouze v případě, pokud jí hodí lístek všichni voliči, kteří to nyní zvažují.

SANEP totiž v průzkumu zkoumal volební potenciál, tedy maximální hypotetický zisk strany či hnutí v případě, že se k nim přikloní všichni váhající voliči.

Pokud se šance politických subjektů budou hodnotit jen podle rozhodnutých voličů, pak babišovci zvítězí i v metropoli. Podle průzkumu je bude každopádně volit 13 procent Pražanů. Kalouskovce jen necelých jedenáct.

V počtu rozhodnutých voličů ostatně dominuje Babišovo hnutí i v dalších krajích a to už bez výjimky.

Dny NATO 2016. Ilustrační foto.
Dny NATO - návštěvníci musí počítat s kontrolami

To ostatně potvrdil i včera zveřejněný celorepublikový průzkum, dle nějž chce stůj co stůj hodit lístek hnutí ANO téměř 17 procent Čechů, Moravanů a Slezanů. Druhým sociálním demokratům a třetím komunistům zhruba deset procent.

Jak ale uvádějí analytici agentury SANEP, hlavní slovo v letošních sněmovních volbách budou mít nakonec váhající voliči, kteří nyní stále zvažují více možností, ke komu se přiklonit. Na jejich rozhodnutí budou mít do značné míry vliv předvolební kauzy i debaty lídrů.

Tito váhaví voliči podle SANEPu stále častěji začínají uvažovat o hlasu pro SPD či Piráty, Zelené a Starosty. „Z těchto stran má však v tuto chvíli z pohledu rozhodnutého voličského elektorátu největší šance na úspěch pouze SPD,“ tvrdí Oldřich Zajíc, šéf SANEPu.

V případě pravicově orientovaných voličů se vedle ODS a TOP 09 nejčastěji vyskytují jako alternativa Realisté a v menší míře Svobodní. (alx)

Pro zvětšení klikněte na tabulku:

Volební potenciál stran a hnutí v krajíchZdroj: DENÍK