Městská policie Ostrava vlastní v současné době 2 fotopasti a dalších 17 vyhodnocuje. To znamená, že není jejich vlastníkem ani pronajímatelem, ale provádí pouze vyhodnocování případných záběrů z nich. „Využití fotopastí z pohledu městské policie spadá prioritně do oblasti zakládání černých skládek. Jedná se konkrétně o místa, kde dochází opakovaně k zakládání černých skládek," uvedla mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

Jak dále vysvětlila, vybrané lokality musí splňovat určité technické podmínky. Musí se jednat o veřejné prostranství, kde je však minimální pohyb osob nebo vozidel. „V opačném případě fotopast odesílá tak velké množství snímků, že dojde k zahlcení dohledového pracoviště kamerového systému fotografiemi," dodala Vladimíra Zychová.

Odhalení „hříšníci"

Fotopasti využívá ostravská městská policie od roku 2014, dosud se díky nim podařilo dopadnout „při činu" dvě osoby, které odkládaly odpad mimo místa k tomu určená. V dalších dvou případech zachytila fotopast motorová vozidla, kterými pachatelé na místo přijeli, včetně registračních značek. „V jednom případě pomohla fotopast odhalit osoby, které opalovaly izolaci z kabelů, aby se dostaly k drátům uvnitř a ty pak mohly odnést do sběrny a prodat," dodala mluvčí strážníků.

Na deseti místech „číhají" fotopasti na území centrálního ostravského obvodu. „Máme je rozmístěny zhruba od června loňského roku. Pořád platí, že místa ze strategických důvodů nezveřejňujeme. Systém je napojený na kamerový systém městské policie. Účinek je především preventivní," odpověděla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Fotopast hlídala i hřbitov

Marcel Pažický, vedoucí městské policie oblasti Slezská Ostrava, uvedl, že fotopasti jsou umisťovány podle potřeb občanů. „Hlavně do míst, kde lidé černé skládky vytvářejí nejvíce. Využíváme přitom poznatky našich okrskářů či upozornění institucí. Zakládání černých skládek se po rozmístění fotopastí snížilo. Lidé se totiž časem dozvědí, kde jsou a kde by je mohly vyfotit. Místa, kde je dáváme, ale samozřejmě obměňujeme," dodal Marcel Pažický. Jak doplnil, v jednotlivých případech fotopasti pomohly i k dopadení pachatele přestupku. Slezská Ostrava v současnosti využívá tři fotopasti.

Svého času využíval fotopasti i městský obvod Ostrava-Jih. Jedna byla umístěna u hřbitova v Zábřehu, bude ale v dohledné době nahrazena bezpečnostní kamerou. „Využití kamerového systému je efektivnější i díky přímému napojení na monitorovací stanoviště městské policie," uvedl radní Adam Rykala, který má problematiku bezpečnosti v nejlidnatějším ostravském obvodě na starosti.

Využívají je i lesáci

Na fotopast můžeme narazit i v lesích. „Slouží nám ale zejména v honitbách ke sledování zvěře k tomu také byly původně určeny. K odhalování krádeží dříví či zakládání černých skládek je nevyužíváme. Je ale pravda, že už evidujeme případ, kdy se nám právě díky fotopasti podařilo odhalit zloděje dříví. Také proto nyní zvažujeme všechny možnosti nákupu fotopastí a prověřujeme legislativní možnosti monitorování veřejného prostoru v lese za účelem ochrany státního majetku," sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.