U kostela Panny Marie v Ostravě-Hrabůvce se včera uskutečnil pietní akt k 70. výročí zastřelení letců Královského letectva Velké Británie. U památníku se sešli i potomci letců, kteří přicestovali z Anglie a Kanady.

„Po sestřelení německou Luftwafe byli Thomas G. Kirby-Green a Gordon A. Kidder zajati a drženi v zajateckém táboře v polském Saganu. Po neúspěšném „Velkém útěku" v noci z 24. na 25. března v roce 1944 byli při eskortě na velitelství gestapa do polské Wroclavi 29. března zákeřně zastřeleni nedaleko kostela v Ostravě-Hrabůvce," přiblížil před zúčastněnými významnou válečnou událost předseda Československé obce legionářské Jiří Ryška.

I přestože byl památník odhalen už v roce 1993, potomci letců se o něm dozvěděli teprve před třemi lety. „Mám z toho smíšené pocity. Na jedné straně mě zaplavuje radost, že v Česku stojí památník uctívající mého otce, na druhé straně se zase navracím na místo, kde byl zákeřně za války zavražděn můj otec. Když jsem se před lety dozvěděl o existenci památníku a řekl jsem o této novině svým blízkým a známým, byli všechni velmi dojatí," řekl ve svém proslovu Colin Kirby-Green.

Památku zesnulých přišli uctít i členové Vojenského sdružení rehabilitovaných, zaměstnanci a školáci ze Základní školy U Haldy, příslušníci Československé obce legionářské, i starosta městského obvodu.

„Náš obvod je známý tím, že se stará o všechny pomníky, které se týkají jak první, tak druhé světové války. Jsem rád, že to v tomto případě ocenili i pozůstalí a přiletěli k nám z takové dálky," vyjádřil se k pietnímu aktu starosta městského obvodu Ostrava-Jih Karel Sibinský.

Slavnostní ceremoniál zakončil zpěv školáků, kteří si jako dárek pro zahraniční hosty připravili písně v anglickém jazyce. Právě děti ze Základní školy U Haldy se už roky pod vedením zástupkyně ředitelky školy Marie Davidové o památník vzorně starají.