„Vzhledem k předpovědím meteorologů o možném mrazu a sněžení vydal Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje na svém webu www.hzsmsk.czi letos aktuální seznam firem (s jejich adresou, telefonními a e-mailovými kontakty), které jsou ochotny za úplatu odstraňovat sníh a nebezpečné ledové rampouchy ze střech objektů. Hasiči totiž budou i v nadcházející zimní sezoně vyjíždět jen tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, v ostatních případech budou žadatele o pomoc odkazovat na komerční služby,“ vysvětlil Petr Kůdela, mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Pro letošní zimu podle Kůdely zatím tuto činnost v Moravskoslezském kraji potvrdilo třiačtyřicet firem, z loňska je v seznamu dalších patnáct subjektů, které tuto činnost zatím nepotvrdily. „Kontaktní e-mailová adresa na přihlášení dalších firem je: petr.kudela@hzsmsk.cz. Stačí uvést název, adresu firmy (fyzické osoby), její telefonní a e-mailový kontakt,“ upřesnil mluvčí hasičů.

Podle něj je pravidelné shazování sněhových převisů a rampouchů se střech hlavně povinností jednotlivých vlastníků domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukách. „Už ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet,“ doplnil Kůdela.

Profesionální hasiči vyjíždějí podle něj k zásahům na střechách pouze v případě, kdy hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů. Žadatele o pomoc v případech, když bezprostřední nebezpečí nehrozí, zpravidla hasiči odkazují na komerční služby.

„Lepší možnost pomoci s větším množstvím sněhu a ledu na střechách mívají dobrovolní a podnikoví hasiči, kteří se mohou s vedením jednotlivých obcí dohodnout na odstranění sněhu a ledu ze střech objektů v jejich správě,“ dodal mluvčí hasičů.