V loňském roce řešili policisté v Moravskoslezském kraji 15 případů usmrcených chodců, z toho 11 přišlo o život za snížené viditelnosti. Letos bylo do poloviny týdne v kraji už sedm obětí, z toho pět chodců.

Čtyři z nich zemřeli v důsledku snížené viditelnosti, a to ať už mimo obce nebo v nich.

Nejen díky těmto a podobným statistikám vstupuje od soboty v platnost novela zákona o silničním provozu.

V něm je zřejmě nejdiskutovanější změnou povinnost chodců mít na sobě viditelně umístěné doplňky z retroreflexního materiálu.

Tuto povinnost chodci budou mít ve třech případech: pohybují-li se za snížené viditelnosti mimo obec, v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, nebo pohybují-li se po krajnici či okraji vozovky.

Baterka nestačí

„Mezi retroreflexní prvky patří například dnes tolik oblíbené pásky nebo různé přívěsky a nálepky, které jsou už nyní k dostání prakticky všude a i my je budeme v rámci preventivních akcí rozdávat," uvedl za moravskoslezské policisty vedoucí odboru služby dopravní policie Jiří Zlý s tím, že baterky, rozsvícený mobil a další náhražky ze zákona nepostačují.

Pokud chodci viditelnost zlepšující prvky mít nebudou, hrozí jim pokuta až dva tisíce korun. Policisté prý pro začátek přimhouří oko.

„Nebudeme hned bezpodmínečně pokutovat, situaci můžeme zprvu řešit také domluvou. Naší prioritou je chodce zejména upozorňovat, aby na tuto povinnost dbali," poznamenal Jiří Zlý, podle něhož bude případná spoluúčast při nehodě posuzována individuálně.

Novinky pro cyklisty

Jednou z novinek, které v sobotu vejdou v platnost, je také zavedení cyklistických zón, které doplní už existující pěší a obytné zóny. Zaváděny budou průběžně i v městech, případné lokality ale ještě nejsou vybrány.

„Cyklisté se v této zóně, která bude označena na začátku a konci dopravní značkou, smějí pohybovat v celé její šíři. Dodatková tabulka může do cyklistické zóny povolit vjezd některým vozidlům, kde bude platit nejvyšší povolená rychlost 30 km/h a stání bude možné pouze na parkovištích," informoval o připravované novince Jiří Zlý.

Pozor na sníh a led

V důsledku novely zákona cyklisté už nebudou moci předjíždět kolonu vozidel zprava, pokud v ní bude automobil odbočující vpravo, který o změně směru jízdy bude informovat „blinkrem". Naopak lépe chráněni budou cyklisté na silničních přejezdech jim určených, kde je řidiči nebudou smět ohrozit.

V zákoně přibyly pro řidiče ještě dvě hodně diskutované změny. „Od soboty nesmějí řídit vozidlo, na kterém jsou nečistoty, námraza nebo sníh, jež brání ve výhledu do kterékoliv ze stran, ani vozidlo, na němž samotném nebo na jeho nákladu je led," upozornil vedoucí odboru služby dopravní policie.

Další důležité změny

Novela zákona přichází i s řadou dalších změn, z nichž nejdůležitější jsou následující. Zákaz zastavení a stání neplatí pro řidiče bezpečnostních a záchranných složek vykonávajících službu. Zastavovat vozidla mohou také organizátoři sportovních, kulturních a podobných akcí, kteří jsou uvedeni ve zvláštním povolení, jímž se musejí prokázat.

Policisté smějí vybírat kauci od 3,5 tisíce do padesáti tisíc korun od řidiče, u něhož hrozí podezření z vyhýbání se projednání řešené záležitosti.

„Policistům také přibývá oprávnění zadržet osvědčení o registraci vozidla (ORV) při technických silničních kontrolách, objasňování dopravních nehod nebo při nebezpečné závadě na vozidle ohrožující bezpečnost nebo životní prostředí, a to i v případě, že ho řidič nemá u sebe," dodal Jiří Zlý z moravskoslezské policie.