Nikdo neví, proč to udělal. Proč vzal čtrnáctiletý student rakovnického gymnázia nůž a vrazil ho své učitelce do zad. I když případy útoků na pedagogy jsou naštěstí spíše výjimečné, ostravští kantoři se shodují, že agresivita žáků a studentů stoupá.

Nože se objevily už i v základních školách. Například v ZŠ Trnkovecká v Radvanicích je ředitelka Šárka Honová zabavila chlapcům ze třetí a čtvrté třídy.

„Je to na všech školách, a kde tvrdí, že ne, tak tam lžou," je přesvědčena Šárka Honová s tím, že nejméně jednou týdně se každý učitel setká s agresivitou ze strany svých žáků. Proto by podle ředitelky školy, kam chodí i děti z nepřizpůsobivých rodin, měli být pedagogové připraveni i v tomto směru. „Už na školách by je měli učit reagovat na tyto situace," míní Honová.

Ředitel Vítkovické střední průmyslové školy a gymnázia klepe na dřevo, že se ve své praxi s útokem na učitele ještě nesetkal. „Pamatuji si, že jsme řešili slovní vulgární útok na pedagoga ze strany žáka. Fyzický naštěstí ne," říká ředitel školy Jiří Klocek a potvrzuje, že žáci jsou čím dál více neukáznění. „Doba je bohužel taková," dodává.

Přiznat veřejně, že ve škole něco není v pořádku, nechce žádný ředitel. Natož když jde o gymnázium. Ředitelka jednoho z ostravských gymnázií Deníku pod slibem zachování anonymity sdělila, že jeden ze žáků tam kdysi na učitele zaútočil. „Byl tam nějaký konflikt kvůli známkám. Šestnáctiletý kluk dal angličtinářce pěstí. Dostal podmíněné vyloučení," vzpomíná ředitelka. Dodává, že je přesvědčena, že podobných případů bude přibývat. „Agresivita stoupá u lidí obecně. U mladých tomu není jinak," myslí si.

Například v Základní škole v Hlubčické ulici v Krnově se minulý týden stal terčem útoku žáků školník.

„Na místě policisté zjistili, že školník před vyučováním upozornil čtrnáctiletého hocha, aby se přezul, a ten reagoval zcela nepředvídatelně a agresivně tím, že ho napadl. Přestože se muž bránil, došlo ke zranění jeho levé ruky. Strážníci případ předali přivolané hlídce Policie ČR, která si jej převzala, a školníka převezli k ošetření do nemocnice," uvedla k případu Dita Círová, tisková mluvčí Městského úřadu v Krnově.

Ministerstvo školství v souvislosti s útokem v Rakovníku prostřednictvím svého mluvčího uvedlo, že se ředitelé škol mají v případě výchovných problémů u studentů obracet na výchovné poradce a další odborné pracovníky.

„Je to nesmysl. Kdyby na mě žák zaútočil, asi v tu chvíli nebudu hledat po škole výchovného poradce. Na tuto situaci by měli být připravováni i běžní učitelé. Musí umět reagovat. I když pokud na ně student vytáhne nůž, tak už asi těžko něco pomůže," uzavírá Šárka Honová, ředitelka ZŠ Trnkovecká.