„Zahajujeme v této lokalitě projekt obnovy Zámeckého parku. Jeho prvním krokem je zapuštění horkovodu pod zem, což realizuje společnost Veolia Energie ČR,“ říká Renáta Hovjacká ke kácení dvaadvaceti dřevin.

Ty se už nacházejí v mizerném stavu a místo nich se chystá nová výsadba.

Poruba sice nezíská od Nadace Proměny Karla Komárka na svůj projekt v Zámeckém parku až pětadvacet milionů korun, nicméně plánů se v historicky nejcennější části obvodu nevzdává.

„Hledají se řešení, byť snad v omezenější formě i delším časovém úseku,“ informuje její mluvčí Martin Otipka.

O slušný nadační grant Poruba (byla ve finále s Mostem) přichází kvůli garážím-řadovkám na východním okraji parku.

„Stojí jich tam šestapadesát, tvoří jedno z největších negativ lokality. Obvod se je snaží vykupovat, ale uspěl zatím jen u šestnácti majitelů,“ popisuje Otipka příčinu odmítnutí podpory.

Řidič v Radvanicích nezvládl řízení a sestřelil sloup.
Řidič sestřelil v Radvanicích sloup, vyprošťovali ho hasiči

Jednání o garážích stále pokračují, zatímco v případě autoservisu sousedícího se zámečkem i sběrny surovin fungující naproti je už hotovo.

„Jejich provozovatelé tam ještě budou určitý čas podnikat, ale oba objekty máme vykoupeny a po vypršení smluv je necháme zbourat,“ vysvětluje mluvčí radnice.

Její představitelé sice ještě nemají o konkrétní podobě oživeného Zámeckého parku jasno, ovšem sběrnu, autoservis ani garáže do konceptu nezahrnují.

„Park by měl být hezkým místem, do něhož zapadne zámeček a rybník. A v ulici Nad Porubkou počítáme i se zklidněním dopravy,“ dodává Otipka.

Irgo
Policisté v kraji mají nové posily! Podívejte se, jak jsou roztomilí

Od kostela ke garážím
Kostel, obecní dům, zámek, škola, obchody, nádraží. To vše kdysi tvořilo součást okolí dnešního Zámeckého parku – před výstavbou sídliště na jeho severním okraji. První tři zmíněné objekty zůstaly a s ostatními, stejně s celkovou proměnou staré Poruby za poslední století, se může veřejnost seznamovat na výstavě. Její název zní „Od kostela ke garážím“ a momentálně je v porubském zámečku. Pak ji přemístí na ZŠ Komenského.

Vizualizace pobočky Národního zemědělského muzea v Ostravě.
Muzeum zemědělství v Ostravě bude už letos, Kofolu zatím odložili!