Kurz profesní sebeobrany mají za sebou zdravotníci z ostravské fakultní nemocnice. Osm desítek řidičů sanitek, zdravotních sester, laborantek a dalších se pod vedením mistrů v judu či karate učilo, jak jednat v kritických chvílích a předcházet případnému napadení ze strany agresivních pacientů.

„Zdravotníci se stále více setkávají s útoky ze strany pacientů a klientů, a to nejen s ataky slovními, ale i fyzickými," vysvětlil Tomáš Oborný, mluvčí nemocnice. „Zájemci se proto v kurzu mimo jiné učili, jak útoku předcházet. Procvičovali sebeobranu v konkrétním prostoru, například v sanitce, ordinaci nebo kanceláři. Věnovali se také použití speciálních technik proti agresivním, ale zároveň fyzicky znevýhodněným osobám, třeba seniorům, dětem nebo těhotným ženám."

Malé finty

Vedoucí laborantka Ústavu laboratorní diagnostiky nemocnice Olga Michnová se zprvu obávala, že nebude zvládat to, co trénovaní lektoři. „Ale ukázali nám, že existují naprosto jednoduché chvaty, které vycházejí z přirozeného pohybu, a člověk si ani neuvědomí, že je umí. Naučili nás malé finty, které nás ovšem posunuly o kus dál. A také už víme, že se nemáme bát a musíme se nebezpečí umět postavit čelem. Rozhodně se teď cítím jistější nejen na noční službě, ale také cestou z práce domů," říká.

Tomáš Oborný doplnil, že nejde o ojedinělou vzdělávací aktivitu na půdě ostravské fakultní nemocnice. „Loni se jich zúčastnilo více než 3300 zaměstnanců. To znamená, že v průměru téměř každý zaměstnanec absolvoval minimálně jedno školení," doplnil s tím, že nemocnice loni investovala do vzdělávání a odborného rozvoje svých zaměstnanců zhruba 19 milionů korun.

Napadení

Policisté v minulosti řešili řadu útoků na zdravotníky. Nejčastěji k nim dochází při akutních výjezdech.

Jeden z nejzávažnějších případů se stal v hotelovém domě v Ostravě-Zábřehu, kde skupinka lidí holdovala alkoholu. Jedna z opilých žen upadla do bezvědomí, její příbuzní okamžitě volali lékaře s tím, že umírá. Záchranáři ji chtěli převézt do nemocnice. S tím ale nesouhlasili její synové, kteří se na osádku vrhli. Vzápětí se k nim přidala i jejich matka, která se zázračně probrala.

Zdravotníci se museli spasit útěkem. Na místě přitom zanechali drahé přístroje. Pro ně se vrátili až v doprovodu policistů. Zdravotníci utrpěli různě závažná poranění, mimo jiné pohmoždění hrudníku a páteře a poranění v obličeji.

Agresivní bratři byli odsouzeni ke dvěma rokům žaláře, jejich matka vyvázla s ročním podmíněným trestem na zkušební lhůtu tří let.

Voják se v sanitce choval agresivně

V paměti záchranářů a policistů zůstává i násilnost, kterou měl na svědomí cizinec profesionální voják. Muž se opil a v restauraci na Opavsku spadl na schodech. Přivolaný lékař se ho v sanitce snažil ošetřit, voják však na něj začal anglicky křičet a nečekaně jej udeřil do obličeje. Poté se ho snažil přitáhnout k sobě. Naštěstí byl připoutaný na nosítkách.

Osádka raději opustila sanitku a počkala na příjezd policie, která asistovala při převozu na záchytku.