„Když jsem o nezodpovědných pejskařích jednal s místostarostou Petrem Zábojníkem, došla řeč i na dosypání pískoviště, prořezání zeleně a jiné úpravy dvora. Tak jsem se o tomto projektu dozvěděl. Bylo to jen tři dny před datem odevzdání námětů …" uvedl Kubíček, pracující jako strojvedoucí.

V doslova „šibeničním termínu" poté se sousedem Milanem Kalašem vytvořili návrhy, co by si mezi domy ve dvoře ohraničeném Nezvalovým náměstím a Nálepkovou ulicí představovali.

Nazvali to sousedským posezením. „Jsme tu sportovně založená banda, takže počítáme s úpravou dřevin a terénu tak, aby vznikly prostory pro aktivity dětí i dospělých. Například hřiště na míčové sporty. Protože ale s dětmi bývá venku i někdo dospělý, napadlo nás navíc i vybudování posezení pod pergolou s větším stolem a lavičkami, a také zděným ohništěm na umístění grilu," přiblížil otec tří dětí ve věku od čtyř do jedenácti let. Kubíčkův a Kalašův záměr počítá s investicí lehce přesahující 215 tisíc korun.

„Sousedské posezení oslovilo rodiny patnácti dětí chodících si hrát ven na náš dvůr. Takže se neobáváme, že bychom si tu neuhlídali pořádek," konstatoval Kubíček.

Dodal, že spoluautor Kalaš, živící se v oblasti zabezpečovací techniky, zapřemýšlel i nad monitorováním celého okolí.

Podle informací z obecního úřadu přišlo v projektu Zelená Poruba dalších patnáct návrhů. Jaroslav Müller poslal dva (vrácení dětské prolézačky ve tvaru lodi na hřiště na Havlíčkově náměstí a zřízení servisních stojanů s nářadím na cyklostezkách), Martin Bobek čtyři (výsadba stromů, výstavba zrušeného dětského hřiště, nahrazení pěšinky na trávníku chodníkem, zřízení veřejného pítka na Hlavní třídě).

Náklady vyčíslili jednotliví autoři na částky pohybující se od 37 500 až po 400 tisíc korun

K TÉMATU

Ve hře je milion korun Zelená Porubě je projekt, na nějž radnice vyčlenila milion korun. Ten bude rozdělen na uskutečnění záměrů, kterým dá veřejnost nejvíce hlasů. „Lidé sami rozhodnou, na co se tyto peníze využijí. Tuto možnost mají v Porubě poprvé," informoval Martin Otipka z obecního úřadu s tím, že představení návrhů je zítra ve Střední škole prof. Z. Matějčka (bývalém hornickém učilišti) v 17 hodin. Hlasovat se bude na webu www.zelenaporube.cz, v porubském informačním centru, střediscích volného času i knihovnách od 11. do 25. listopadu.