Projekt Zelený prstenec Ostravy se zaměřuje na realizaci vybraných prvků územních systémů ekologické stability (ÚSES) na území statutárního města Ostravy.

„Jedná se o celoměstský program, který zajistí trvalý rozvoj systému zeleně, jež přímo ovlivňuje kvalitu života ve městě. Vytvoření takového programu nachází oporu ve Strategickém plánu rozvoje statutárního města Ostravy,“ vysvětlil Madej, náměstek primátora. Podle něj se jedná o soubor stabilizačních pěstebních opatření na významných plochách zeleně, jako zakládání a obnova parků a stromořadí, městských a obecních lesoparků.

V první a druhé etapě budou řešeny plochy kategorie celoměstsky významné. Realizací projektu bude naplňován záměr rozvoje města v oblasti systému zeleně na území města, na nezastavitelných plochách a v takzvaných brownfields (staré průmyslové areály − pozn. redakce).

Schvalujete projekt Zelený prstenec Ostravy?HLASUJTE V ANKETĚ VPRAVO NAHOŘE!

„Projekt bude realizován ve čtyřech etapách, a to v období 2011 až 2014. Celkové investiční náklady se předpokládají ve výši půldruhé miliardy korun,“ upřesnil náměstek ostravského primátora. Pro zajištění financování projektu bude v maximální míře podle něj využit dotační titul Operačního programu životního prostředí − obnova krajinných struktur.

„Celková výše dotace v případě, pokud je žadatelem město, může činit až devadesát procent uznatelných nákladů. Z městského rozpočtu investujeme 150 milionů korun, přivedeme však až devětkrát tolik financí z evropských fondů, zajistíme práci pro místní firmy a zároveň uděláme výrazný krok pro zlepšení životního prostředí,“ doplnil Madej.