Poptávku se snaží zachytit místní podnikatelé, o víkendu například otevřeli lanovku v Bílé původně postavenou jen pro zimní provoz, v sobotu zahájí provoz lanové centrum u chaty Javorový v nadmořské výšce téměř 1000 metrů nad mořem. Bude to nejvýše položený lanový park v Česku, řekl dnes provozovatel areálu Viktor Pavlík.

Lanové centrum bude atraktivní netypickým umístěním mezi stromy dubového lesa. "První trasa bude mít celkem čtyři lanovky, jednotlivé překážky jsou ve výšce šest až deset metrů nad zemí," řekl Pavlík. Centrum by se mělo postupně rozšířit o další trasy a areál pro děti.

Velký zájem lidí o turistiku v Beskydech podnítil také zprovoznění čtyřsedačkové lanovky v Bílé, která byla postavena loni původně jen pro lyžaře. "V neděli byl zájem lidí obrovský, ale pomohla nám velká návštěvnost místní pouti. Smysluplnost letního provozu prověří až další víkendy," uvedl Jaromír Vlček ze společnosti Ski Vítkovice Bílá. Lanovka bude v provozu v sobotu a neděli vždy dvakrát denně, lidé si na ní mohou vyvézt také svá kola nebo koloběžky.

Živo bylo na začátku prázdnin rovněž na bobové dráze v Heiparku u vesničky Tošovice nedaleko Oder, v horském lanovém parku Tarzanie u Frenštátu pod Radhoštěm i na lanovce na Pustevny. Důvodem je podle odborníků také nestálé počasí, které lidi nutí hledat si pro volné dny místo tradičního koupání jinou zábavu.

Také ve Ski areálu v Mostech u Jablunkova se počátkem léta prudce zvýšil počet návštěvníků, červnové tržby vzrostly meziročně téměř o 30 procent. Hosté mají v Mostech k dispozici již od loňska rozsáhlé lanové centrum, dřevěné městečko pro děti, bobovou dráhu a velké trampolíny. Novinkou je takzvaný Gorolszus, téměř 250 metrů dlouhý sjezd na laně. Od jara jsou nově zpřístupněné také terénní park pro horská kola a sjezdovka pro koloběžky, prázdninovými novinkami jsou paintball a střelba z luku.

Provozovatelům se investice vyplácejí a tak zvažují další rozšíření areálu. "Připravujeme další bobovou dráhu, novou sjezdovku a také umělé horské pleso, které bude v létě sloužit pro vodní rekreaci a v zimě pro účely zasněžování," řekl jednatel společnosti SKI Beskydy Bohuslav Czudek. V plánu je také vybudování čtyřsedačkové lanovky, nových hotelů a restaurací.