Víkend patřil dětem. Těmito slovy by se daly shrnout akce, které se v uplynulých dvou dnech konaly v Ostravě. Oslavy Dne dětí, které naplno propukly už v pátek, pokračovaly za velkého zájmu i veselí v následujících dnech hned na několika místech krajského města. Někde pro nejmenší připravili klasický program plný her a soutěží, jinde zvolili zcela ojedinělý způsob.

Do této druhé kategorie by mohl spadat Dětský den na lodích, který na sobotu připravil Klub vodáků Mirago. Vydat se na člunech za pirátským pokladem mohly děti na štěrkovně v Antošovicích. „Chtěli jsme dětem ze široké veřejnosti ukázat, že existuje i nějaká zábava u vody, a nejen u počítače či televize. Hra o poklad jim však neměla ukázat jen krásu vodáctví, ale měla také zapojit do plnění úkolu jejich logické myšlení,“ sdělila vedoucí Miraga Miroslava Gorecká.

„Konečně něco jiného, než dětské dny v kulturních domech,“ pochvalovala si akci u jezera Marie Hořínková, matka dvou dětí, která se za netradičním program vydala se svými ratolestmi z Proskovic. „Děti vodu milují, takže se nám to tady velmi líbí,“ pěla ještě Hořínková chválu na akci pod otevřeným nebem, a její potomci jí souhlasně přitakali.

Ale i Den dětí s „tradičnějším“ programem, který se konal před kulturním domem K-Trio v Ostravě-Hrabůvce, se v sobotu těšil velkému zájmu dětí. Jak by také ne, když i zde na ně čekala spousta her a soutěží, spolu s tím pestrý doprovodný program a v neposlední řadě sladké odměny. „Vydali jsme se tady po obědě celá rodina a nelitujeme. Děti se tady skvěle baví a i pro nás dospělé je zábavné se dívat na některá vystoupení,“ zhodnotil akci, na které nechyběly ani kolotoče nebo třeba laserová střelnice, Petr Dubský, který přišel před K-Trio se ženou a samozřejmě s dětmi.

Rodiče ale vyráželi za zábavou pro své potomky i jinam. Mezi maketami mrakodrapů a dalších významných světových staveb v areálu Miniuni na Černé louce byl taktéž připraven pestrý program určený malým zvědavcům. Dobrodružství Uffa na Marsu pak mohly prožít ty děti, které zavítaly do Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě-Krásném Poli. A nejen to. Poznávat mohly také Zemi a Měsíc, nebo třeba poslouchat dětskou hudbu přímo pod hvězdami.