„Tato novinka v odbavovacím systému přinese rozšíření funkce elektronických čipových karet ODISka, které se již nyní stávají hlavním a do budoucna jediným prostředkem k pořízení dlouhodobých jízdenek. Novinka spočívá v možnosti hradit prostřednictvím e-karty ODISka přímo ve vozidle také krátkodobé jízdné," řekl Deníku mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Přiložte kartu

Koupě jednorázových krátkodobých jízdenek má být pohodlnější díky aplikaci elektronické peněženky. „Tato funkce je vlastně finanční kredit na e-kartě, který lze odčerpávat používáním ODISky pro nákup krátkodobého jízdného přímo ve vozidle. Cestující po nástupu do vozidla přiloží na krátkou chvíli ODISku s dostatečným kreditem ke čtečce, a pořídí tak pro sebe platný krátkodobý jízdní doklad. Z kreditu se mu odečte cena základní krátkodobé jízdenky. Cena jízdy se bude odvíjet od doby ukončení jízdy, kterou cestující systému sdělí tím, že také při výstupu přiloží na krátkou chvíli ODISku ke čtečce," uvedl mluvčí DPO Miroslav Albrecht.

„Je to v jeho zájmu, protože pokud ODISku přiloží v době stanovené pro nižší cenu jízdy, zařízení na kartu doslova vrátí částku tvořící rozdíl mezi základní a sníženou cenou, a cestující bude cestovat levněji," vysvětlil Miroslav Albrecht.

Nic nového pro dlouhodobé jízdné?

Změna by se neměla dotknout lidí, kteří mají předplacenou jen dlouhodobou časovou jízdenku. Ti kartu nemusí nikam přikládat při nástupu ani výstupu a kontrolovat je může prostřednictvím přenosné elektronické čtečky pouze revizor. „Tito cestující si však mohou po přiložení karty s dlouhodobým jízdným k terminálu zjistit obecné informace jakou dlouhodobou jízdenku mají, v jaké se nachází zóně, jaký je případný kredit v elektronické peněžence a podobně," upřesnil jednatel společnosti Koordinátor ODIS Jan Dvořák a doplnil, že lidé budou mít možnost na terminálu v případě potřeby navolit i doplňující funkce.

„Při základní obsluze se jen přikládá e-karta ODISka, a to jak při nástupu, tak při výstupu pro zakoupení krátkodobé jízdenky. Vyvolání speciálních funkcí nové čtečky se pak využívají pro volbu zlevněné formy jízdenky, dokoupení jízdného pro spolucestujícího," dodal Jan Dvořák.

Platební karty

V budoucnu by lidé mohli hradit jízdné i platební kartou přímo ve voze.

„Systém je na to technologicky připraven, takže plánujeme přijímání běžných bezkontaktních platebních karet. Na tomto projektu spolupracujeme s karetní asociací VISA," upřesnil Miroslav Albrecht z Dopravního podniku Ostrava.

Lidé už nyní kartu běžně využívají

„O novém systému jsem slyšela. Bude to fajn. Nyní mám na ODISce dlouhodobou jízdenku, ale bude dobré si ve voze na čtečce zkontrolovat stav jízdného. A podle mě využití platebních karet systém ještě zjednoduší," okomentovala situaci dvaatřicetiletá Petra Macháčková z Ostravy-Výškovic.

I papírové jízdenky

Nový odbavovací systém vyjde dopravní podnik na 40 milionů korun a přibližně tři čtvrtiny uhradí prostředky z Evropské unie. Pokud ale nový systém lidé nebudou chtít využívat už od října, nevadí, známé červené označovače na původní papírové jízdenky ve vozech zatím ještě vydrží.