„Jsem alergická na mléko a veškeré mléčné výrobky. Musím si na to dávat pozor prakticky pořád. Někdy je totiž v jídle sýr nebo smetana, přestože to není uvedené na jídlením lístku. Díky novému nařízení si konečně nebudu připadat v restauracích otravná svým věčným doptáváním se," uvítala s nadšením seznam alergenních složek, který musí hospodští nově uvádět na jídelním lístku, šestadvacetiletá Sandra Piňová z Ostravy.

Nemalé finanční a hlavně časové výdaje

Třebaže některým zákazníkům a strávníkům všech možných resturačních zařízení, jídelen, bufetů i hospod a kaváren přijde takové nařízení vhodné a žádané, provozovatele stojí změny v nabídce jídla nemalé finanční a hlavně časové výdaje.

„Museli jsme zajistit veškeré podklady, abychom v prostorách bufetu mohli všechna vypsaná jídla označit čísly alergenů. Pro zákazníky je to asi přínosem, ale pro nás, provozovatele, je to akorát práce navíc. Na změnu jsme se chystali asi tři měsíce dopředu. Zatím jsem se však nesetkal s žádnými reakcemi našich strávníků a zákazníků," vedoucí prodejny Josef Brňák.

Mnoho práce se zjišťování přesného složení toho, co vlastně prodávají, měli i zaměstnanci kavárny Ostravanka u Černého stromu na Prokešově náměstí. „Zatím nemáme ještě prodávaný sortiment označený, protože cedulky s obsahy alergenů jsou stále ještě ve výrobě. Do konce týdne však budeme mít vše řádně popsané," řekla Deníku provozní vedoucí Bohdana Michalíková.

Coffeeshop nabízí kromě kávových nápojů a rozmrazovaného pečiva i dorty. Právě s dodavateli pečiva mělo vedení společnosti podle slov provozní jedné z poboček největší práci. „Složitě musíme u každého druhu nabízeného jídla zjišťovat jeho původ a obsah ingrediencí. Zatímco od cukrářských výrobců pomalu, ale jistě dáváme všechny informace dohromady, někteří dodavatelé pečiva nechtějí spolupracovat. Složení jejich výrobků si tedy ověřujeme a hledáme na internetu," dodala vedoucí Michalíková s tím, že za celé tři roky se kavárna umístěná naproti budově Nové radnice setkala pouze s párem zákazníků, kteří se ptali na to, zda jídlo obsahuje alergeny.

Variant, jak vyhovět evropskému nařízení, je více

Buď jsou alergeny rovnou vypsány u nabízeného jídla, nebo jen označeny číslem alergenu s odkazem na seznam, poslední, nejméně nákladná varianta je vytvoření několika speciálních jídelních lístků s alergenním seznamem, který zákazník dostane na požádání. Kromě povinnosti značit přítomnost alergenů v nabízeném a podávaném nebaleném jídle, z jídelních lístků od soboty zmizely všechny „katovy šlehy" a „tajemství šéfkuchaře". Takový název musí být podrobněji rozepsán a dovysvětlen tak, aby zákazník věděl, co si vlastně objednává.

„Jídla jako námořnické maso, azu po tatarsku, ohnivé maso, tajemství šéfkuchaře nebo i takové kung-pao nebo chilli con carne připravují v každém podniku jinak. Ve správné, solidní restauraci by však u všech těchto názvů měly být už dávno přesně vypsány použité ingredience, a ne až po té, co k tomu vyzve Evropská unie," okomentoval změny provozovatel Restaurace a baru Paradox na Hlavní třídě v Havířově Ondřej Kabát.

Seznam alergenů.