Rusko nás drží dodávkami plynu zdánlivě pod krkem. Můžeme si za to my sami. Už roky nás naši američtí spojenci varovali, že situace, kterou teď zažíváme, může nastat. Ale lákadlo levného ruského plynu pro nás bylo příliš svůdné na to, než abychom si lámali hlavus tím, od koho plyn nakupujeme a na kom se tím stáváme životně závislí. A když píšu my sami, tak tím nás Čechy, české dodavatele plynu, myslím především.

Luboš Palata
Ukrajinci ohlásili protiútok, chtějí osvobodit Jih

Ne Německo, ale my jsme se s výjimkou trochy plynu vytěženého na jižní Moravě stali na dodávkách plynu z Ruska stoprocentně závislí. A závislí jsme se nestali za premiéra Petra Fialy, ale za Andreje Babiše.

Současná vláda s tím za těch nejsložitějších podmínek dělá, co může, a musí ještě přidat. Dělá s tím, co může, i celá Evropská unie. Naštěstí nejsme úplně bezbranní, jak ukázala krize kolem železničních dodávek do ruského Kaliningradu nebo příběh s turbínou pro plynovod Nord Stream v Kanadě. Také v rámci sankcí proti Rusku jsme ještě vše nevyčerpali.

Luboš Palata
Plyn bude. Za rok

Ve vydírací hře s Kremlem je třeba tato esa dál držet v rukávu. A když Rusko utáhne kohouty s plynem, tak je použít. Při vědomí toho, že to jsme my, ne Rusko, kdo v této situaci tahá za kratší konec.

V našem případě hrajeme o tuto zimu. Rusko ale už teď prohrává svoji budoucnost na dlouhá desetiletí.