Historie si pamatuje vítěze a neřeší detaily proher. Zdá se, že letošní volby si jako vítězství připíšou obě koalice, které nejpravděpodobněji sestaví vládu. Jakkoliv se jejich příznivci radují, a já se mezi ně také počítám, je třeba si uvědomit, že to je vítězství křehké a plné náhod. Všechny strany koalice vsadily na jednu kartu – zastavení Babiše. Tato strategie jim vyšla a koalice volilo dohromady 2 333 681 lidí.

Jak známo, ANO neuspělo proto, že se hlasy rozměnily mezi menší strany, které se nedostaly do parlamentu. Když spočítáme všechny hlasy pro ANO jejich potenciální spojence, máme tu téměř 3 miliony voličských hlasů.

Miroslav Kalousek
Ve sněmovně převaha, v terénu je nepřehledno

Zdroj: Deník

Strany koalice dokázaly potlačit své názorové rozdíly a nedaly tak svým příznivcům moc na výběr, koho volit. Volič ODS a TOP09 je z velké části odlišený. Stejně tak voliči Pirátů a Starostů. Spojením toho, co ještě před pár lety bylo nespojitelné, vedlo k jejich těsnému volebnímu úspěchu.

SPOLU a Pirstan ale teď musí vymyslet způsob, jak vládnout i pro ty miliony voličů, kteří v zásadě hlasovali proti nim. Jejich celistvost a partnerství prověří vláda zemi, která je v složité ekonomické situaci, a samozřejmě i to, že v parlamentu není zastoupena klasická levice, kterou z utilitárních důvodů supluje ANO.

Brzy nás čeká další prověrka rozděleného voličstva. Nejpozději na začátku 2023 tu máme prezidentskou volbu. Vzhledem k současné situaci to může být i o něco dříve. Prezidentský systém je dvoukolový, a proto v něm hrají roli úplně jiné faktory úspěchu než v parlamentních volbách. Pro výhru nestačí prostá většina hlasů v prvním kole. Rozhoduje až druhé kolo, kde hlasujeme „proti“ tomu méně sympatickému. A proto často neuspějí polarizující kandidáti

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza
Energošmejdi těží z vysokých cen

Jak už jsem zmiňoval, historii píšou vítězové. Řada lidí zpětným pohledem na předchozí prezidentskou volbu říká, že Jiří Drahoš byl slabý kandidát a neměl vůbec šanci. Rád bych připomněl, že v druhém kole prezidentské volby 2018 hlasovalo přes 5,5 milionů lidí a rozdíl výhry byl jen 150 tisíc hlasů, což při tomto množství je těsný výsledek. Kdyby Drahoš začal připravovat kampaň o něco dříve, kdyby více trénoval na debaty, a především kdyby v druhém kole lidé kolem Zemana nevytáhli geniálně manipulativní slogan „Stop imigrantům a Drahošovi“, mohl s převahou vyhrát. „Kdyby“ samozřejmě neexistuje.

Tomáš Jindříšek
je reklamní a marketingový expert

V aktuálních průzkumech pro prezidentské volby nejlépe vychází generál Pavel následovaný Andrejem Babišem, který ale zatím nedal veřejně najevo, zda bude kandidovat. Kandidátů se jistě objeví více. Zatím tu není žádná osoba, která by měla potenciál zvítězit již v prvním kole. Ten, kdo nakonec uspěje, musí být skutečně člověk sjednocují, který možná nebude první volbou pro všechny, ale bude přijatelným a důstojným kandidátem pro většinu. Z logiky věci je jasné, že to pravděpodobně nebude ani městský liberál nebo liberálka, ani nacionalistický politik, nebo někdo, kdo si hlasy získává kupováním dárků jen některým voličským skupinám. Z těchto důvodů nemá Babiš moc šancí.

Martin Věchet
Odcházení

Přejme si spojujícího prezidenta i vládu. Uspěje jen ten, kdo bude v nadcházejících těžkých dobách podporovat potřebné a zároveň neškrtit ekonomiku a byznys a nebude plýtvat zdroji. To nejtěžší je nicméně na nás. Ať už jste volili kohokoliv, přemýšlejte o názoru voličů protistran a mluvte s nimi. Je to těžké, dialog je obtížný. Ale je zjevné, že bez toho se nikam neposuneme.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.